Deze website werkt waarschijnlijk niet goed op sommige smartphones en ziet er dan ook niet mooi uit ! Beter bekijken op een schermbreedte vanaf 600 pixels! De website ziet er het beste uit vanaf 981 pixels.

This website probably doesn't work right on some smartphones and so it doesn't look well too! Better watch it on a screenwidth from 600 pixels! The website looks the best from 981 pixels.

KLIK HIER OM DIT VENSTER TE SLUITEN - CLICK HERE TO CLOSE THIS VENSTER
Biografie & Discografie
Voor wie ze nog niet kent:
The Reverend Horton Heat. is een te gekke rockabilly band uit Dallas, Texas, U.S.A. De band is in 1985 geformeerd rond oprichter, zanger en gitarist Jim Heath. Met drinkin' buddy en bassist Jimbo Wallace (die dus de ouderwetse contra-bas bespeelt) en drummer Patrick Bentley debuteert men in 1990 op het album met Smoke 'em if you got 'em.
De Reverend Horton Heat speelt in aanvang de '50/'60 - rock 'n roll, maar dan allemaal op een wat hoger tempo en een stuk ruiger dan toen (de snelle variant wordt vaak "psychobilly" genoemd). De Stray Cats lijken ook model te hebben gestaan. Maar de band combineert hun rock' n roll ook op natuurlijke wijze met tal van andere muziekstijlen: blues, hardrock, punk, surf, bigband, country en jazzrock. De pakkende uptempo songs worden regelmatig afgewisseld met meer experimentele songs, ballads en humoristische stukjes.

De teksten van Jim Heath zijn grappig en handelen o.a. over te veel drinken, geen werk hebben, ruzie met je vriendin, geldgebrek, etc. etc. Dus duidelijk de blues in de teksten maar wel met veel humor. In een interview uit 1994 met Guitar Player las ik dat de helft van Jims teksten zelfs werkelijke verhalen zijn, terwijl de rest er om heen verzonnen is. Andere teksten gaan over snelle auto's (Jim is zelf eigenaar van enkele oude Amerikaanse sportwagens met V8) of drijven de spot met het niet kunnen surfen terwijl je wel in een surfband speelt.

De optredens (zoals te zien op de live DVD Live and in color) zijn zeer sterk. Strakke band, waarbij vooral het technische maar swingende drumwerk van de latere drummer Scott Churilla en het veelzijdige gitaarspel van Jim opvallen. Zonder overigens bassist Jimbo te kort te willen doen, die met allerlei maffe gezichten de sfeer er goed in brengt en die bekwaam is in het zogenaamde slab bass spelen (soort van hameren op de snaren als manier van aanslaan). Jim Heath zelf is naast een getalenteerd muzikant, eigenlijk ook een comedian, gezien de wijze waarop hij het publiek vermaakt in een onvervalst red-neck taaltje. En het nette pak wat hij aan heeft en de cowboy hoed die hij op heeft vloeken lekker met de ruige muziek.

In Europa maar vooral ook in Amerika is de Reverend een redelijk bekende band, niet voor het grote publiek, maar ze staan wel aan "de top van de underground scene". Door de jaren heen hebben ze ook best vaak in Nederland opgetreden, december 2011 nog op Speedfest en eerder o.a. op Lowlands, Paaspop en in de Melkweg te Amsterdam. Hier staat een concertverslag van 15 april 2006 in de Melkweg, 3 april 2010 op het Paaspop festival en 10 december 2011 op het Speedfest festival.
Half 2006 is drummer Scott vervangen door Paul Simmons, maar inmiddels (2013/2014) is Scott weer terug achter de drumkit.

Hier onder het overzicht van hun CD's, DVD's en singles (sommige plaatjes van singles zijn overgenomen
van de officiële Reverend Horton Heat site) en met persoonlijke waardering:
* Gaat wel tot aardig,
maar je had er meer van verwacht... *
* Behoorlijk goed *
* Helemaal te gek,
de Reverend Horton Heat op z'n best! *
albumsBeste songs :
Bullet, Psychobilly Freakout, Put It To Me Straight, Marijuana

Smoke 'em If You Got 'em
1990

De debuutplaat. Diverse stijlen rock 'n roll komen langs met als hoogtepunt het opwindend snelle Psychobilly Freakout. De band teert nog veelal op de typische rockabilly van vroeger, maar dan wel in een modern jasje. Er staan naast het ruige werk ook flink wat rustigere songs op. Als geheel klinkt dit album vrij luchtig, maar er staat bijvoorbeeld ook het afwisselend wat theatrale en dan wat meer doorrockende, instrumentale Marijuana op.Beste songs :
Wiggle Stick, 400 Bucks, Livin' On The Edge
(Of Houston), Lonesome Train Whistle

The Full-Custom Gospel Sounds
Of The Reverend Horton Heat

1993

Dit album gaat verder waar de vorige op hield. Naast een aantal typische rock 'n roll songs, staat er het punkachtige 400 Bucks op. Verder op het album passeren een aantal "drankliederen", dan wel "spacy" songs die met wat effecten nogal als "stoned" klinken.
In z'n geheel iets minder dan de debuutplaat.Beste songs :
Big Sky, Baddest Of The Bad, One Time For Me, Five-O Ford, I Can't Surf 

Liquor In The Front
1994

Wat mij betreft het beste album: snel, ruig, kleurrijk & opwindend. Jim Heath speelt hier in het openingsnummer Big Sky te gekke gitaarpartijen met vele dissonante, maar mooie accoorden. De eerste 4 songs houden het tempo er flink in, maar de Reverend zouden de Reverend niet zijn als er op een gegeven moment ook wat ander soortige songs laten horen, zoals een ballad en het grappige Liquor, Beer & Wine waarin Jim naar de doktor gaat vanwege zijn alcoholprobleem en dat die hem verteld dat zijn lever er inmiddeld uitziet als gatenkaas... Echte kraker, dit album, dat ook een meer eigen stijl heeft.Beste songs :
Big Red Rocket Of Love, It's Martini Time,
Generation Why, Time To Pray, Crooked Sigarette

It's Martini Time
1996

Redelijk stevig en up-tempo Reverend album dat ook enkele wat donker klinkende songs kent. Drummer Patrick heeft plaats gemaakt voor Scott Churilla, een uitstekende drummer die duidelijker dan voorganger Patrick aan de snelle rockabilly songs de dubbele basdrum toevoegt. Iets wat men in de vroegere rock 'n roll jaren (1955-1965) nog niet kende.Beste songs :
Pride Of San Jacinto, Lie Detector, Jimbo Song, Starlight Lounge, Goin' Maniac

Space Heater
1998

Zeer gevarieerd album dat misschien iets commercieler klinkt dan de vorige albums, maar de pakkende, en nu wat eenvoudigere songs, zijn van hoog niveau. Veel songs klinken stevig maar ook erg relaxed, met hier en daar wat gitaarriedeltjes die aan de surf doen denken uit de jaren 60. Bassist Jimbo wordt ook nog even geeerd in het snelle Jimbo Song. En aan het eind van de CD komen zowaar ook nog wat jazzrock-achtige themaatjes langs.Beste songs :
Sue Jack Daniels, It Hurts Your Daddy Bad,
The Party In Your Head

Spend A Night In The Box
2000

Dit album is zeker niet slecht, maar mist toch die "byte". Er staan nogal wat vrolijke feest-achtige songs op, die de agressie missen die je op de andere albums wel hoort. De echte rock 'n roll heeft wat meer plaats moeten maken voor licht verteerbare rock en hier daar zelfs wat country. Toch zijn sommige songs best goed, zoals het redelijk ingewikkelde en spannend klinkende Sue Jack Daniel.Beste songs :
Loco Gringos Like A Party, Like A Rocket,
Big Blue Car, Galaxy 500,
Duel At The Two O' Clock Bell
Lucky 7
2002

De Reverend Horton Heat is weer terug met een weer stevige CD, die doet denken aan Liquor In The Front. De tweeluik Big Blue Car / Galaxy 500 bevat enkele te gekke, ingenieuze gitaarpartijen waaronder een dubbele basdrum is gelegd. Deze 2 nummers slaan een mooie brug dus rockabilly en punk. Verder rustige songs, rock'n roll, meer epische, instrumentale stukken en aan het eind nog een lofzang op bassist Jimbo, in de vorm van een reli-rock 'n roll - preek waarin Jim Heath het een en ander weer flink op de hak neemt.Beste songs :
The Happy Camper, Octopus Mode,
I'm Your Pet Rock

Revival
2004

Op dit album zijn de scherpe kantjes er van af en gaat de band terug naar de authentieke rock 'n roll en wat meer standaard rock. Het is allemaal degelijk gespeeld, maar de meeste songs missen felheid. Wellicht dat het overlijden van de moeder van Jim Heath, begin 2004, er mee te maken heeft? Toch is dit best een lekker, relaxt, swingend plaatje dat het een op een zondagmorgen met een kater goed doet. Een song als I'm Your Pet Rock heeft mooi gitaarwerk en er staat nog wel meer op dat aardig is, maar net als op de Spend A Night... CD staan er ook een aantal ongeinspireerde niemendalletjes op.
De eerste serie opgeleverde CD's bevat een extra cd met daarop drie songs + interview van de live DVD uit 2003.We Three Kings Christmas Favorites
2005

Deze CD bevat rockabilly uitvoeringen van 13 kerstliedjes van weleer. O.a. Jingle Bells, Santa On The Roof, Winter Wonderland en Frosty The Snowman. Is wel aardig allemaal, maar om dit nou vaak op te zetten.... Qua geluid en uitvoering sluit het aan bij Revival, dus niet echt ruig dus.Beste songs :
Drinkin 'and Smokin 'Cigarettes,
Death Metal Guys, Oh By Jingo!

Laughin' & Cryin'
with the Reverend Horton Heat

2009

Na een stilte van maar liefst 5 jaar is er eindelijk weer volledig eigen werk van de Reverend Horton Heat. Dit is ook de eerste release met drummer Paul Simmons.
De cover is prachtig en de titels verraden ook iets eigens. De muziek gaat echter door waar Revival 5 jaar geleden ophield: tamme jaren-50 rock'n roll / country, hier en daar zelfs grenzend aan wals- en dansmuziek.
Blijkbaar hebben de mannen zelf genoeg van hoge tempo's en ruige rockabillylicks. Dat is even slikken voor degene die vooral de eerste 4 Reverend albums (& Lucky 7) koesteren.
Dat maakt dit geen slecht album, het is een opgewekt album met authentieke midtempo rock'n roll liedjes en ballads, opgesierd met pianopartijen. Maar sommige songs zijn ronduit gezapig en "dweilerig" en doen gauw verlangen naar de Pyschobilly die de Reverend maakte in de jaren '90.Beste songs :
Victory Lap, Smell of Gasoline,
Schizoid, Scenery Going By,
Let Me Teach You How To Eat

Rev
2014

Eindelijk komt de Reverend weer te voorschijn met een echt rockend album! Rev kent onvervalste psychobilly, die behalve dat het weer meer rockt, ook een stuk geinspireerder en fantasievoller is dan met name Laughin' & Cryin'. Het goede nieuws is ook dat drummer Scott Churilla weer terug is. Hij drumt toch wat steviger en creatiever dan zijn voorganger. Het album is geproduceerd met een prima, ruimtelijk geluid en kent naast de snelle psychobilly songs ook weer wat rustigere ballad-achtige stukken. Hoewel er hier en daar wat ideetjes doen denken aan songs van de vorige albums en niet alle songs van hetzelfde hoge niveau zijn, is dit toch een van de betere Reverend albums.
Tenslotte is het album gestoken in een mooi, openklapbaar cd-hoesje. In de "liner-notes" doet Jim uit de doeken waar de diverse songs qua thematiek voor staan en legt uit dat een aantal songs en titels in aanvang al lang geleden ontstonden (de tijd gaat zelfs terug tot hun beginperiode in de jaren '80).
Al met al is dit een aangename verrassing, deze Reverend Horton Heat!Beste songs :
Got It In My Pocket, Perfect, Viva Las Vegas
Whole New Life
2018

Het nieuwste album van de Reverend gaat weer meer terug naar de insteek van Laughin' & Cryin'.... Dat betekent niet al te geinspireerde rock and roll vermengd met o.a. country. Hier en daar wel wat vlotter dan op dat album, maar de byte is een beetje weg en het klinkt vaker allemaal wat `te happy`.
singles, DVD, compilaties
Big Little Baby
1988

Nog voor het album debuut Smoke 'em... verscheen er een vinyl plaatje met twee nummers. Aan de ene kant Big Little Baby en andere kant Bullet. Het was geperst op rood vinyl.
Psychobilly Freakout
1990

Single met naast het titelnummer, Baby You Know Who. Dit is een gelimiteerde oplage geweest, 750 exemplaren op zwart vinyl en 250 op blauw vinyl. Datgene dus wat de die-hard verzamelaars uit hun slaap houdt.... (ik heb hem niet!).
Rev. Horton Heat * Supersuckers
1994

Samen met de band Supersuckers heeft de Reverend een Cd-single uitgebracht.
Beide bands spelen ieder een eigen song en coveren de andere song van hun collega. Dat wil zeggen: de Reverend speelt 400 Bucks en deze wordt ook nog eens gecoverd door de Supersuckers. En de Supersuckers spelen hun song Caliente, welke de Reverend op hun beurt coveren.
One Time For Me
1994

CD single met naast het titelnummer, Marijunana in live uitvoering en eveneens live, Nature My Pig.
Lie Detector
1998

Cd single van het Space Heater album. Tweede song is Starlight Lounge. Deze Cd single is alleen uitgebracht in England.
Holy Roller
1999

Compilatie Cd van de eerste 5 albums. Goede selectie die alle kanten van de Reverend laten horen. Afgezien van de reeds bekende songs, staat er ook nog een song op van de Afternoon Delight compilatie, waarschijnlijk een compilatie met andere bands. Verder staan er ook nog twee nog niet uitgebrachte songs op.
King
1999

7" Inch single met aan de ene kant King, en aan de andere kant The Girl In Blue. Deze songs verschijnen in 2000 op het album Spend A Night In The Box.
It Was A Very Good Year
2000

Promo CD single voor Spend A Night In The Box. Bevat het titelnummer en Sue Jack Daniels.
The Loco Galaxy
Party Box EP
(geen afbeelding)
The Loco Galaxy Party Box EP
2002

Ter promotie van de Lucky 7 CD in 2002, verscheen deze single CD. Bevat de songs Loco Gringos Like A Party, Galaxy 500 en in live uitvoering: Spend A Night In The Box en The Party In Your Head. Ik heb daar geen afbeelding van.
Live And In Color
2003

Helemaal te gek fantastische DVD!!! De Reverend Horton Heat speelt hier in begin 2003 in hun home-town Dallas, in een klein zaaltje voor een enthousiast publiek hun gevarieerde set. De aankleding op het podium met de sfeervolle verlichting is mooi, en het geluid is subliem! Er volgen vooral krakers van Liquor..., Lucky 7 en Smoke...., maar ieder album komt in ieder geval aan bod. Wel, een extra nummertje van Space Heater was niet verkeerd geweest, maar voor de rest....
De band brengt enthousiast, en zeer strak spelend hun swingende set waarbij met grappige opmerkingen tussen de nummers door de sfeer er goed in blijft. Bassist Jimbo stoeit regelmatig met zijn contrabas, en later gaan hij en ook Jim er zelfs opstaan. Een echte rock 'n roll show dus. Het bekende, grappige preken van Jim (zoals op Sermon On The Jimbo op de Lucky 7 CD) is ook ergens in een nummer gestopt - en wat een komiek is deze man! Drummer Scott laat horen waarom hij streepje beter is dan zijn voorganger (Patrick): snel, strak, swingend, stoeien met de dynamiek en ondertussen drumstokjes opgooien e.d.
De extra's op deze DVD zijn een interview met de band plus een kijkje achter de schermen met Jim - maar voor verwacht hier niet teveel van.
Interesse in deze DVD? Hij is te bestellen via de site van BOL. Dat is de Europese versie die je hier normaal op een DVD speler kan afspelen. De oorspronkelijke Amerikaanse DVD die je o.a. kunt aanschaffen via de Amerikaanse sites Amazon of CD Universe zijn alleen af te spelen op een regiovrije DVD speler!
Veel kijk- en luisterplezier!
The Best Of The Reverend Horton Heat -
The Millennium Collection CD

2006

In de serie 20th Century Masters is er nu een verzamel CD verschenen van de Reverend met geremasterde songs. Vreemd genoeg staan hier vrijwel alleen songs op van de CD's It's Martini Time en Space Heater. Goede albums daar niet van, maar een eigenaardig overzicht is het zo wel.
Laughin' & Cryin' with the Reverend Horton Heat
- Speedometer

2009

Speciale verpakking van Laughin' & Cryin'...
Meer informatie vind je hier.
25 To Life
2012

Ter ere van het 25-jarige bestaand van de Reverend Horton Heat is dit gecombineerde DVD / CD (of LP) pakket gereleased. Nou vertellen mijn bronnen dat de RHH in 1985 is opgericht, maar waarschijnlijk is die 25 jaar dan gerekend t/m 2010, want zowel de DVD als CD bevatten een live-optreden in San Fransisco uit 2010. Daar zit dan (alleen bij de combinatie DVD+CD) ook nog een CD bij met een compilatie van studiosongs. Bij die laatste gaat het allemaal om bestaande songs.
Het geheel is verpakt in een mooi doosje met een mooi boekje met foto's door de jaren heen. Het concert is natuurlijk weer tip-top: swingend, afwisselend, met humor en de muzikale kwaliteiten staan boven elke twijfel. De songs worden regelmatig afgewisseld met interviews en flash-backs naar eerdere jaren.
It's A Rave Up
2015

Ter ere van Record Store Day 2015 uitgebrachte single. Bevat, het voor mij onbekende, It's A Rave Up en Beer, Write This Song. Geperst op paars en goud vinyl.
Hardscrabble Woman
2016

Ter ere van Record Store Day 2016 uitgebrachte single. Het titelnummer komt van het Rev album, daarnaast staat ervoor mij het onbekende Lying To Myself op. Geperst op blauw vinyl.
overige uitgaven
Op het internet vond ik (zonder afbeeldingen en veel informatie) nog de volgende Reverend uitgaven:

Five-O Ford 12" uit 1994 waarschijnlijk, uitgegeven in England
Aming To Please CD in 500 exemplaren gemaakt, met liveopnames van december 1995.
Yeah Right promo single (1-track), verder onduidelijk.WHEN THIS WEBSITE DISAPPEARS ON BOTTOM: push the back button and don't use the link anymore that causes the problem. This problem appears only when you still using Internet Explorer 6 together with a high resolution. You can download the newest Internet Explorer for free RIGHT HERE