Deze website werkt waarschijnlijk niet goed op sommige smartphones en ziet er dan ook niet mooi uit ! Beter bekijken op een schermbreedte vanaf 600 pixels! De website ziet er het beste uit vanaf 981 pixels.

This website probably doesn't work right on some smartphones and so it doesn't look well too! Better watch it on a screenwidth from 600 pixels! The website looks the best from 981 pixels.

KLIK HIER OM DIT VENSTER TE SLUITEN - CLICK HERE TO CLOSE THIS VENSTER
Biografie & Discografie
Voor wie ze nog niet kent:
Zeke is een extreme punkrockband uit Seattle, Washington state, U.S.A. Ze zijn opgericht in 1993 en hetzelfde jaar verschijnt al hun de eerste single. Het eerste echte album is Super Sound Racing uit 1994. Spil van de band zijn gitarist/zanger Marky Felchtone en drummer Donny Paycheck. Zeke heeft al heel wat bassisten versleten en lange tijd hebben ze ook met een 2e gitarist gespeeld.
Zeke heeft er een hobby van gemaakt om veel mogelijk (kleinschalige) uitgaves te releasen, die al via even veel verschillende platenlabels worden uitgebracht. Naast 6 officiële studioalbums, zijn er nog live/verzamelalbums, half-officiële albums, een dvd, splitalbums met andere bands en een hele rits 7", 10" en 12" vinylsingles. De hoesjes van deze uitgaves zijn vaak opmerkelijk uitgevoerd waarop het thema "racerij" vaak terugkomt. Dit imago sluit dan ook aan op de teksten, die behalve over de gebruikelijke sex, drugs en rock'n roll vooral ook gaan over motorracen, dragraces, opgevoerde motorblokken en auto-crashes.

In aanvang is de muziekstijl gebasseerd op de punkrock van de Ramones, maar onder invloed van Motörhead opgekrikt tot een veelal erg snelle en ruige uitvoering. Hierbij zijn er op elk album wel altijd wat langzamere songs die zorgen voor de nodige variatie. Kenmerkend in de stijl van Zeke, is de pakkende schreeuwzang van "Blind" Marky Felchtone en de zeer strakke ritmes. Voor de rest is de muziek tamelijk simpel, maar schittert tergelijkertijd door z'n eenvoud. Verder covert de band regelmatig een song van bijvoorbeeld Kiss, AC/DC of Iron Maiden maar pakt net zo gemakkelijk met harde hand een ballad van Fleetwood Mac aan.
Na de eeuwwisseling verschuift de stijl meer richting een snelle versie van Motörhead. In tussen is de muziek ook iets complexer geworden en in combinatie met de af en toe waanzinnige snelheden, dwingt het strakke spel respect af.
Naast bovengenoemde bands zijn in het geluid van Zeke ook elementen uit bluesrock, rockabilly en Black Sabbath-achtige hardrock te bespeuren.

In 2003 valt de band voor een klein jaartje uit elkaar, de bandleden zijn het verlopig allemaal even zat en bovendien trouwt Marky Felchtone. Na een tijdje verschijnt nog wel een livealbum en een dvd. De dvd geeft een leuk kijkje op Zeke's live optredens (in verschillende bezettingen door de jaren heen), backstage en on-the-road taferelen, aangevuld met videoclips.
In de beginjaren was Zeke overigens een beruchte band o.a. qua drugsgebruik. Marky Feltchtone was de eerste 5 jaar van de band een junkie tot dat hij besloot dat het wel mooi was geweest. Drummer Donny was samen met de manager in de beginjaren vaak betrokken bij vechtpartijen en schold nogal eens het publiek uit. Sommige andere ex-leden waren maakte het echter nog bonter met hun gedrag, wat zelfs voor Marky en Donny over de grens was...
Begin 2004 komt de band, nu als trio, weer bij elkaar en zet het sterke 'Til the livin' end in elkaar, waarop de benaming Motörhead on Speed goed van toepassing is. Ook brengt de band in 2005 samen met onze landgenoten Peter Pan Speedrock een splitalbum uit, een band waar Zeke goed mee te vergelijken valt. Al moet ik zeggen dat Zeke (nog) meer snelheid heeft en (nog iets) comprimilozer is, terwijl Peter Pan Speedrock net even wat melodieuzer, gevarieerder en meezingbaarder is en ik daardoor nóg beter vind.

Na een periode dat het fenomeen Zeke op een laag pitje stond (2007-2016) en er nog maar sporadisch werd opgetreden, is er toch weer een nieuw album verschenen! Deze heet Hellbender en de band doet ook weer meer optredens. Drummer van het eerste uur, Donny Paycheck, zit er vanwege andere, drukke activiteiten niet meer bij. De band bestaat heeft er wel weer een 2e (nieuwe) gitarist erbij, en naast een nieuwe drummer zit er ook nog een oud-bassist in die op de eerste twee albums speelde. Als voorproefje op het nieuwe album schijnt er ook nog een 7" single te zijn uitgekomen, maar ik weet niet welke dat is.
Meer info over het nieuwe album en de nieuwe bezetting vind je in een interview met Mark.

Langer geleden heeft Zeke overigens vaker in Nederland opgetreden, o.a. in 1999 en 2000 op Dynamo Open Air en verder o.a. in het voorprogramma van Peter Pan Speedrock (en in de omgekeerde volgorde hebben ze samen o.a. in Duitsland gespeeld).
Verder heeft Zeke opgetreden met o.a. Supersuckers, Suicidal Tendencies, Motörhead en Pearl Jam (!).

Hieronder volgt een opsomming van alle releases - zo ver bekend - en met een persoonlijke mening. Hoewel vele releases haast niet meer te vinden zijn sommige ervan wel te downloaden, kijk op Pirate Bay of General Search.

Niet omgenomen in de lijst zijn alle songs die Zeke op compiltaties met andere bands, zoals tributealbums, heeft geplaatst. Zo heeft Zeke covers gereleased van o.a. TurboNegro, AC/DC en Motörhead. Zie daarvoor de links onder aan deze pagina.

* Mwoa - moet nog afgesteld worden... *
* Loopt als een zonnetje en is zeker goed
voor een paar snelheidsovertredingen... *
* Yes - vol gas door het rode gebied! *
albums


Super Sound Racing
1994

Het eerste (officiële) album verscheen op het IFA Records label. Dit album bevat een hele reeks korte, punkrocksongs. Strak, pakkend en snel, en met teksten die misschien twijfelachtig zijn. Vergelijkbaar met het debuut van de Ramones in 1976 lijken de nummers erg op elkaar en zijn simpel, maar het klinkt dusdanig lekker dat het geen moment wat uitmaakt!
Het lekkere Mainline is een van de langzamere songs en is daarmee de andere kant van de geslaagde Zeke-stijl.

De eerste uitgave uit 1994 zou Super Sound Drag Racing heten, maar dit veranderde in 1996 in de huidige naam.


Flat Tracker
1996

Flat Tracker gaat verder waar Super Sound Racing ophield, maar is naar mijn smaak iets minder pakkend.
De eerste oplage van dit album werd geleverd met de Dilaudid 7" single.


Kicked In The Teeth
1998

Zeke bouwt zijn stijl met bluesrock invloeden en onheilspellende, dreigende stukjes uit. Een prima album dat geopend wordt met het waanzinnige God of GSXR (geniale titel!). Ook leuk is de Kiss cover Shout it out loud, en met z'n tweestemmige gitaarpartijen een van de weinige momenten destijds dat er echt verschil zit tussen het spel van de beide gitaristen.

De Japanse versie heeft nog een bonus nummer.


Pinstriping The Dutchman's Coffin
1999 (1993)

Dit album is eigenlijk het eerste album, uit 1993, maar werd pas zes jaar later uitgebracht. Een verklaring voor de vreemde titel kun je hier vinden.
Het album bevat grotendeels songs van de eerste 2 albums, maar dan in een oudere en iets tammere versie. Zeke was toen nog niet zo aggressief en was meer een garagerockband.

Collectorsitem!True Crime
1999

Een vinyl-album met studioopnames die al eerder zijn verschenen, maar waarvan enkele slechts op gelimiteerde singles zijn verschenen. Verder staan er liveopnames op. Ook dit album is een collectorsitem geworden.
Eind 2010 is dit album heruitgegeven in een oplage van 1000 stuks, in dezelfde hoes.


Dirty Sanchez
1999

Dit album klinkt instrumentaal gezien best okee, maar de zang van Marky is hier echt té. Hij krijst vooral en dat verziekt het allemaal wel een beetje. Opmerkelijk is verder de brute uitvoering van Fleetwood Mac's "Rhiannon".


Death Alley
2001

Snel, sneller, snelst! Onder het motto Fast is not fast enough worden de tempo's opgekrikt tot gierende snelheden, en dat superstrak! Tergelijkertijd zit er iets meer melodie in het gitaarwerk en zijn ze technisch gezien van iets hoger niveau dan het voorgaande werk.
Halverwege het album komen er ook meerdere Motörhead-achtige nummers langs.
ZEKE

Helaas... geen afbeelding!Zeke
2002

Dit is een album met aan aantal oudere songs en een paar nieuwe: Hello There Ladies and Gentlemen, All American Man en County Jail). De eerste is een cover van Cheap Trick.Live And Uncensored
2003

Dit album begint met een serie nog niet uitgebrachte songs van de Death Alley sessies. Die klinken best okee, maar ook niet uitgesproken goed. Hierna komen een hele rits livesongs voorbij, getrokken van meerdere concerten, o.a. in Seattle, Las Vegas en Minneapolis. Die klinken lekker opgefokt en ruig waarbij Marky het publiek ook regelmatig opjut. Ook staat er een intermettzo op met een gitaarsolo van een Led Zeppelin song, waaruit blijkt dat Marky best wel een beetje kan gitaarspelen...
Aan het eind verschijnt nog een hidden track die bestaat uit maar liefst 9 livesongs, maar de geluidskwaliteit hiervan is stukken minder.


'Til The Livin' End
2004

De snelheid van Death Alley blijft op dit album ook op op het juiste peil, waarbij de Motörhead invloeden er dik bovenop liggen - zonder dat dit overigens iets af doet aan de eigen identiteit. De productie van dit album is erg goed en het basgeluid is werkelijk supervet. In de langzamere songs horen we ook wat neigingen naar bluesrock en Black Sabbath.
Overigens is dit het eerste album sinds lange tijd met alleen Marky als gitarist, de band is hier dus weer een drie-eenheid.

De Japanse versie heeft overigens nog een bonus nummer. Er is van dit album ook nog een versie geweest met een dvd erbij, mogelijk is dat de Recollection 3: Relapse Video Collection dvd. Dit is een compiltatie met andere bands en Zeke staat er op met de videoclip van Chinatown (?) (ook te vinden op de Zeke website).


Hellbender
2018

Na liefst 14 jaar komt Zeke, nu als viermansformatie, weer met een compleet album op te proppen. Nou ja, compleet.... het album raast in slechts 20 minuten over je heen. Wat vooral opvalt: zelfs voor Zeke-begrippen lijkt werkelijk alles op elkaar! Dat wil niet zeggen dat het vervelend is om naar te luisteren. Zo'n beetje alles wordt namelijk wel op topsnelheid gespeeld, met super strak drumwerk en meerdere flitsende solo's. Snel, sneller en nog veel sneller! Wat ook helpt, is dat het album in een supergaaf hoesje is gestoken. Qua stijl houdt de muziek overigens het midden tussen Super Sound Racing en Death Alley.
heruitgaven


Super Sound Racing
2006

Geremasterde heruitgave met een nieuwe cover - mooi, maar persoonlijk vind ik de originele leuker.


Flat Tracker
2006

Geremasterd en ook met een nieuwe cover, waarbij ik wederom de originele beter vind.
Met dezelfde hoes, maar met de songs van Super Sound Racing toegevoegd, is er ook nog een andere versie van deze heruitgave. Deze is uitsluitend geperst op vinyl, maar wel in verschillende kleuren.
singles & ep's (op vinyl)


West Seattle Acid Party
1993

Dit is de allereerste release van Zeke.
Op oranje vinyl.

Bevat de songs: West Seattle Acid Party, Schmidt Rid .
Holley 750
1994

Bevat de songs: Holley 750, Relapse, Maybe Someday .
Fight In The Storeroom
1994

Bevat de songs: Fight In The Storeroom, Green Barracuda, Don De Esta .
Chiva Knieval
1996

Op verschillende kleuren vinyl.

Bevat de songs: Chiva Knieval, Raped .
Main Line
1996

Bevat de songs: Main Line, Flat Track .
Dilaudid
1996

Bevat drie lekkere songs die overwegend mid-tempo zijn.

Bevat de songs: Dilaudid, Spoonful, It’s Alright .
S/P/R/W
1996

Op wit & paars vinyl.

Bevat de songs: Slut, Mystery Train, Overkill, Mainline .
Love Gun
1997

Bevat een snel en een langzaam nummer.

Bevat de songs: Love Gun, You Gotta Roll .


Wooooooooo Pig Soooooooouie
1999

Live 7" met maar liefst 8 nummers. Single duikt in diverse bronnen/discografiën op als PIG. Vanwege het hoge aantal songs, is PIG vaker ook bij de albums ingedeeld. Bevat dezelfde songs als het True Crime album.

Bevat de songs: Holly 750, Overkill, Mystery Train, Slut, Wanna Fuck, Chiva Knievel, T-500, Raped .


Rock'n'Roll Catastrophe
2000

Alle songs zijn live.

Bevat de songs: Raped, Don't Give A Fuck, 302/V-8 Blues, Lawson .
Jack Torrance
2000

Op groen vinyl. Nummers verschenen een jaar later op Death Alley. Het is moeilijk te horen of deze andere opnames zijn, maar door de persing is het geluid wel brak.

Bevat de songs: Jack Torrance, Evil Dead, Let’s Go .


Evil Woman / Shock Waves
2001

Op verschillende kleuren vinyl. Uitgebracht in Zweden. Single vermeldt bandleden onder psuedoniemnamen.

Bevat de songs: Evil Woman, Shock Waves .
Season Of The Witch / Let's Go
2001

Uitgebracht in Spanje.

Bevat de songs: Season Of The Witch, Let's Go .
Devil´s Island
2004

10"inch vinyl, in oplage van 666 stuks, uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De songs zijn overgebleven songs van de Death Alley sessie en staan ook op Live And Uncensored.

Bevat de songs: Kill The King, Let's Go, Season Of The Witch, Devil's Island, Ramirez, Mert, King Of Lynnwood, Malibu .


Dolphenwulf EP
2004

EP met van diverse albums getrokken songs.

Bevat de songs: Dolphenwulf, Black Witch, Kill The King, Devil's Island, Highway Star .
3 Ass Kicking Spine Bending High Octane Rock Anthems
2005 / 2007

Ook wel als Tour EP of Kings of the Highway aangeduid.
Onder die laatste naam is deze single in 2007 ook als digitale EP verschenen met het extra nummer Hay Bailer.
De stijl op deze single is wat meer richting stoner-rock en Black Sabbath.

Bevat de songs: Die When You Die, Lords Of The Highway, Kings And Queens .
splitalbums


Zeke * Disfear
2004

Zeke heeft met noise-grindcorerock band Disfear een splitsingle gemaakt. Zeke speelt een oude (en toen) recente song opnieuw in, met een zwaar overstuurde opname.

Bevat de songs: 363, Black Witch .


Zeke * Supersuckers
2004

CD-single met de Supersuckers. Supersuckers staat erop met de song Gato Negro.

Bevat de songs: Chinatown .Peter Pan Speedrock * Zeke
2005

CD en 10" single samen met Peter Pan Speedrock. Zeke staat erop met oude live songs (uit 1998), twee nieuwe en twee covers (Antiseen en Ted Nugent). Dit klinkt allemaal erg lekker, op wisselende tempo's en goed geproduceerd.
PPS klinkt natuurlijk ook erg goed met (toen) nieuwe songs, een cover en twee oude live.
Het geheel is verpakt in mooie hoesje.

Bevat de songs: Two Lane Blacktop, Death Train, 10 To The Riverside Blues, Wang Dang, Fuck All Night, Rid .Zeke * Supersuckers
2006

De spilt-single uit 2004 in Zweden uitgebracht op zwart en geel vinyl. Weer met dezelfde songs.

Bevat de songs: Chinatown .

dvd


Zeke You! DVD
2003

Leuke, maar korte dvd over Zeke met concertopnames, interviews en backstage taferelen. De concertopnames zijn niet de meest high-tech opnames, maar dit geeft de band zelf ook al aan.
Zanger/gitarist "Blind" Marky Felchtone fokt op het podium het publiek op maar is off-stage een relaxte persoonlijkheid. Er staan ook nog wat stokoude videoclipjes op (uit 1996) en beelden van Zeke in Duitsland en Londen.

Deze dvd is zover ik weet niet in Nederland verkrijgbaar, maar is wel te bestellen bij Amazone.

LET OP! Dvd's uit Amerika hebben "regiocode 1" (in Europa is dat "2") en kunnen meestal niet afgespeeld worden op dvd speler die hier gekocht is. Het schijnt wel mogelijk te zijn zo'n dvd speler "te kraken" zodat ie een dvd met regiocode 1 toch pakt. Verder kan zo'n dvd wel probleemloos afgespeeld worden op een "regio-vrije" dvd speler.
links


Deze tekst heb ik ook vrijgegeven voor Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeke);
De inhoud van deze pagina is beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL

WHEN THIS WEBSITE DISAPPEARS ON BOTTOM: push the back button and don't use the link anymore that causes the problem. This problem appears only when you still using Internet Explorer 6 together with a high resolution. You can download the newest Internet Explorer for free RIGHT HERE