Deze website werkt waarschijnlijk niet goed op sommige smartphones en ziet er dan ook niet mooi uit ! Beter bekijken op een schermbreedte vanaf 600 pixels! De website ziet er het beste uit vanaf 981 pixels.

This website probably doesn't work right on some smartphones and so it doesn't look well too! Better watch it on a screenwidth from 600 pixels! The website looks the best from 981 pixels.

KLIK HIER OM DIT VENSTER TE SLUITEN - CLICK HERE TO CLOSE THIS VENSTER
Peter Pan Speedrock
Concertverslagen
Laatst bijgewerkt met:
Revenge of the Rock and Roll Monsters,
Hedon, Zwolle, 7/10/23
Heineken Music Hall - Amsterdam - 28 oktober 2002 Mijn eerste echte kennismaking met Peter Pan Speedrock. In voorprogramma van Anthrax en Motörhead. Kan me weinig precies herinneren van de setlist want ik kende nummers nog zo goed als niet, maar de agressieve riffs van Auf der axe bleven hangen. Dikke Dennis was er ook en vertolkte dit nummer. Kreeg een goede indruk van de band. Gelukkig maar! Wat zou er anders van mij terecht zijn gekomen:-)
Heb na afloop, in de pauze, de Premium Quality... CD gekocht en later op de avond bleek dit een goede zet toen ik deze in de CD-speler stopte.

Na Peter Pan Speedrock volgde Anthrax en Motörhead. Die eerste heeft het wat mij betreft allemaal net niet. Te weinig puntige songs, teveel meligheid. Ome Lemmy met Motörhead is daarin tegen natuurlijk nooit verkeerd, al heb ik ze wel eens beter gezien. Leuk was dat ze het Bomber vliegtuig weer van stal hadden gehaald.
Doornroosje - Nijmegen - 8 december 2002 Onder de titel Rock'n roll monsters had Peter Pan Speedrock een tourneetje met 5 andere bands in ongeveer hetzelfde gerne. O.a. The Spades, 69 Charger en The Apers. Die eerste was er deze avond overigens niet bij. Peter Pan Speedrock was uiteraard hoofdact maar de andere bands waren gedeeltelijk ook de moeite waard. Sommige bands hadden een lekker hoog bakkebaarden-rockabilly gehalte. Elke band coverde overigens een PPS song.

Peter Pan Speedrock speelde behoorlijk lang. Setlist is me weer ontgaan, maar in ieder geval de bekende krakers Rockcity, Motörblock, Resurrection etc. Ook werd er een nieuw nummer gespeeld, ik dacht Go Satan go. Verder Megasdeditas. De sfeer was goed maar het geluid was af en toe teveel een brei.
Dikke Dennis deed ook weer een partijtje mee evenals enkele andere figuren, wellicht leden van de andere bands.
Goudvishal - Arnhem - 27 juni 2003
Uit de De Gelderlander, 26-6-2003Nadat we een week daarvoor Peter Pan Speedrock gemist hadden op het Waldrock festival doordat deze was verruild met het aanvankelijk lager op de set staande Madball, zag ik gelukkig PPS al weer snel in mijn eigen woonplaats. Voorprogramma was een niet meer dan aardige punkrock band met de naam Wiseguy.

Na een lange ombouwpauze/soundcheck eindelijk de heren van Peter Pan Speedrock. Afgetrapt werd met Surfwrecker, een heftige opener. Daarna volgden de volgende twee songs van Lucky bastards. Naast de vaste set die men speelt sinds dat album (o.a. Go Satan go, Killerspeed, Back in the city, Twist of fate, Always drunk...., Dead end, Knuckleboys, Live fast die young, Resurrection, Come on you, Motörblock, Auf der axe, Rockcity en Big toy) werd er verder in ieder geval nog Goodyear (?) en Beerblast gespeeld. Andere weet ik niet meer. Het geluid was in de kleine Goudvishal bagger maar ik moet daarbij vermelden dat ik zelf al tijdens de pauze ladderzat was, dus is dit achteraf moeilijk objectief vast te stellen)). Verder was iedereen in no time nat van het rondvliegend bier en het zweet - niet vreemd in deze zomerse tijd in zo'n klein, benauwd zaaltje. Dikke Dennis was overigens niet van partij.


Het Valkhof - Nijmegen - 12 juli 2003 Op het (gratis) Valkhoffestival - ter ere van de jaarlijkse Nijmeegse Vierdaagse - was PPS de hoofdact. In het voorprogramma: allerlei techno-troep, maar ook de grappige tweemansformatie Franco Formica (of zoiets). Ze speelde in de buurt van de grote tent hun zeer spontane rockabilly bestaande uit maffe zang, snelle scheurende rockabilly gitaarriffs (en af en toe allerlei rare keyboard klanken daarvoor in de plaats) en een drummer die een hoogst explosieve manier zijn drumpartijen uitvoerde. Zeker een aanrader voor PPS fans om eens te zien!

Peter Pan Speedrock zelf gaf een goede show met dit maal wel een behoorlijk geluid. Met grapjes tussen de nummers door (we zijn een nummertje vergeten... die gaan we nu even proberen er tussen te proppen!) kwamen de bekende krakers langs. Altijd weer spannend wat men "extra" speelt (want de setlist is nooit hetzelfde): dit maal Dukes of danger (mijn favoriete PPS song!), Donkeypunch, Beerblast en afsluiter Rocketfuel.
Verder is Hellalujah of The Spades' Gotta get some gespeeld, dat weet ik niet meer zeker.
Appelpop - Tiel - 13 september 2003 Op een tijdstip (ca. 16.00 uur) dat Peter Pan Speedrock en crew normaal gesproken nog een roes uitslapen stonden ze echter op het gratis popfestival Apppelpop. Het was mooi weer en we pikten nog even een stukje Di-rect mee. Het is natuurlijk makkelijk om deze wat trendy band af te zeiken, maar ik moet zeggen dat ze hun instrumenten vakkundig beheersen en ze gaven o.a.een geslaagde uitvoering van een The Who nummer, ik dacht My generation.

Na Di-rect was het ineens niet zo vol mee voor het podium toen PPS begon...ach verschil moet er zijn. Er liep een zeer uiteenlopend publiek rond:de PPS fans, ouders met kinderen die even komen kijken, en veel jonge meisjes (de "restanten" van het Di-rect concert..).
Weer werd begonnen met de eerste drie songs van Lucky Bastards. Gedurende concert viel op dat zanger-gitarist Peter van Elderen blijkbaar nog niet helemaal hersteld was van de Beerblast van de avond ervoor, want hij stond niet al vast op zijn benen en zingen ging ook wat schoor.
De "extraatjes" deze keer? Ik dacht Beerblast (toepasselijk...), Hellalujah waarschijnlijk en verder blijft het achteraf) gissen. Een korte set (op zich niet ongebruikelijk op een festival) en men speelde ook geen toegift. Wellicht dat de respons van het publiek wat lauw was. Het geluid was ook niet optimaal, de basgitaar was nauwelijks te horen. Het gitaargeluid was beter - lekker scherp en heavy.
013 - Tilburg - 22 oktober 2003 In het voorprogramma van Motörhead wederom. En dat was aanvankelijk ook mijn hoofddoel, ware het niet dat enkele weken voor het concert bleek dat de "support-act" Peter Pan Speedrock was! Leuke verrassing en twee goede bands achter elkaar die qua stijl perfect bij elkaar passen.
Daarbij moet ik zeggen dat Peter Pan Speedrock toch wel een wat aggressievere stijl heeft en Motörhead wat meer "gedragen" klinkt. De opener was overigens Young Heart Attack, maar die speelde wat tamme rock die me niet echt boeide. 013 is overigens een prima zaal: als je niet al te lang bent zoals ik, dan kun je door de schuin naar voren aflopende vloer toch alles goed zien. Verder is het geluid in deze zaal ook prima.

PPS speelde weer de bekende songs waarbij opviel dat Piet af en toe wat steekjes liet vallen, o.a. bij opener Surfwrecker. Dit nummer heb ik daarna niet meer in de set gehoord)). Ik moet zeggen: het is een erg snel nummer en daardoor moeilijk nummer (zie mijn tab), dat lastig is om foutloos te spelen, zeker als opener als jezelf nog niet helemaal bent opgewarmd - lijkt me. Dikke Dennis was deze keer wel aanwezig. Volgens mij werd met hem Auf der axe het lijdende voorwerp. De rest van de setlist weet ik niet meer (en ik was nuchter notabene..).. De plastic bierbekertjes vlogen weer door de lucht maar dit gedrag zou echter bij de hoofact niet getolereerd worden.

Dan Motörhead. Lemmy had zijn haren zwart geverfd en had witte laarzen aan. Geen gezicht maar Lemmy zal het worst wezen en zo hoort het ook. De band startte met een snel nummer van een van de laatste albums.
Halverwege het eerste nummer stopt de band echter, want wat blijkt: iemand had een bekertje bier op het podium gegooid. Wat bij PPS normaal is werd door Lemmy niet getolereerd. Maar dan moet je wel weten dat Lemmy ooit eens een scheermesje verzwaard aan twee muntjes naar zich toe gegooid kreeg, en welke zijn arm openhaalde (waar hij nog flinke littekens van heeft), dus zodoende is dit wel te begrijpen. Trouwens knap ziek om zoiets te doen, kan toch geen fan zijn??
Na een waarschuwing dat bij de volgende keer (volgende bekertje bier) ze er definitief mee zouden stoppen gingen ze gelukkig verder en konden we zonder problemen het concert af kijken. Verder een prima optreden met grappige opmerkingen van Lemmy, een goed en helder geluid (bij Motörhead hoor je tenminste een bas, maar hij draait in zijn basinstallatie dan ook flink veel hoge tonen), een stukje bassolo (!), een waanzinnige drumsolo en een gevarieerde set waarbij opvalt dat Motörhead straker speelt dan in zijn beginjaren (afgaande op de livealbums).


Unitas - Wageningen - 14 februari 2004 In Jongerencentrum Unitas speelt PPS met als voorprogramma Wizard. Die lijken aardig te beginnen maar al gauw slaat het om in een optreden met veel saaie punkrock nummers met een irritante zanger en het ontbreken van snelheid en power.

Als soort van extraatje is er in de pauze een studentengroepje (?) dat gesteund door een techno-beat het liedje Maak me gek, houd je bek, doe mij een sixpack... ten gehore brengen. Ik kon me wel verenigen met de textuele strekking maar de muzikale omlijsting was waardeloos))). Dat vond ook Piet van Elderen die het PPS concert opende met de opmerking dat die dat dus volkomen kut vond. Briljant!:-)
PPS start nu met Back in the city. Wat opvalt is dat het geluid in dit zaaltje met hele lage plafond maar matig is. Menige solo verzuipt in een brei. Het is maar goed dat Peter Pan zo'n duidelijke zangmelodiën heeft want dan blijven de nummers nog te volgen. Piet zelf heeft vandaag een flink rauwe stem: grappig om te horen hoe zijn stem per concert verschilt (en dat is positief bedoeld).
De setlist kent enkele aangename verassingen: Next town, Sunny side up, Megasdeditas en Pedal to the metal. Dikke Dennis is er deze keer niet bij. De band geeft nog een flinke toegift met drie songs en dan is ook Wageningen weer een stukje cultuur rijker))).
Goudvishal - Arnhem - 2 april 2004 Dit is echt een fantastisch optreden geweest. De avond wordt geopend door Mondo Bizarro. Dit is een tweemansformatie die unplugged Ramones songs covert. Is weer eens wat anders! En het komt wel over! Inmiddels is deze "band" overigens opgeheven.
Hierna volgt de punkrock band Black Rodeo. Was wel aardig, maar wat mij betreft meer ook niet.

Dan Peter Pan Speedrock. Wat al gelijk opvalt bij de soundcheck, is dat het geluid werkelijk super is. Alles is goed te volgen, met name de solo's. Wellicht doordat de drums wat zachter (lijken) te staan komen gitaar en bas wat beter eruit. De band begint aan een lange set waarna ze twee keer (!) terugkomen voor toegiften. Als beloning voor goede sfeer blijkbaar, want het is echt gezellig vandaag.
Er zitten de nodige verrassingen in de set: Boom!, Megasdeditas, Rocketfuel, Pedal to the metal en andere. Met DD wordt weer eens Schoppenaas uitgevoerd. De jongens van Black Rodeo zingen later ook nog een nummertje mee.Verder is er ook nog een stukje jamsessie (wat bij de vorige concerten ook af en toe was).
Grappig wordt het wanneer Piet het voorste publiek vraagt om een enthousiaste hanenkamdragende invalide fan met rolstoel en al op te tillen en op het podium te zetten zodat hij een stukje kan meezingen. Maar wat gebeurt? De jongen gaat eerst compleet met rolstoel op handen gedragen over het publiek door de zaal! Werkelijk ongeloofelijk... Het beste PPS concert dat ik gezien heb tot nu toe!
Feest aan de Rijn - Arnhem - 30 mei 2004 PPS speelt op de rockstage van dit nieuwe openluchtfestival in Arnhem. Het festival heeft een zeer uiteenlopende programma: disco, DJ's, smartlappenmuziek, Jovink en de Voederbietels en andere. Die combinatie van smartlap, Jovink en PPS zal het alcoholgebruik wel flink opgestuuwd hebben. Het weer is regenachtig, maar de die-hard Speedrock fan maakt dan natuurlijk niet uit. Ondanks het weer en de lage opkomst (misschien 100 mensen voor PPS - in een zaaltje ben je dan bijna uitverkocht maar hier is dat wat anders...) is de sfeer tijdens PPS goed.
De band start verrassend met Boom!. Verder niet veel andere nummers dan de "vaste" set. Hoogtepunten zijn Rockcity en Dikke Dennis met Schoppenaas. Sommige mensen worden gek en rollen door de modder. De bekertjes vliegen ook af en toe weer. Altijd weer een graadmeter voor een goed concert:-) De sound is behoorlijk goed.
Piet maakt ook weer vandaag de nodige grappige opmerkingen. Zo kondigt hij Bart aan als de kleinste drummer van Nederland - hem aankondigen als beste drummer van Nederland (waartoe hij uitgekozen werd in 2002) kan inmiddels niet meer, vandaar. Verder vraagt hij ons heel veel lawaai te maken om net te doen alsof het hele festival volstaat met Peter Pan fans. Ook Dikke Dennis is in zijn element en prijst ons onder veel kabaal aan als OK ARNHEMMMM!!!!
Na een set van een uurtje volgt nog 1 toegift en dat blijkt een jam te zijn met Dikke Dennis en naar ik meen de zanger van The Shavers (een surf-rockabilly band die al vroeg op de dag er speelde) die mogelijk nog meer tattoes heeft dan Dennis. Nat maar voldaan kruipen we naar huis.
Weistock Festival - Lottum - 17 juli 2004 Op het kleine Weistock festival in Lottum (bij Venray) speelt Peter Pan Speedrock op het 2-daagse Weistock-festival. Er spelen uiteenlopende bands, van deathmetal via een KISS tribute band, symfonische rock naar o.a. ska. Naast PPS zag ik alleen Collission, een deathmetal band met wat hardcore neigingen, die strak en technisch speelde, maar waarbij je het na een half uur ook wel weer gehoord had.

Dan Peter Pan. De sfeer zit er goed en de band start weer met Boom!. Een goede opener. Strak en enthousiast raast men door de set. Qua nummers geen verrassingen. Het geluid is niet helemaal optimaal. De solo's vallen nog al eens weg en dat is jammer! Geen idee voor de geluidsman om tijdens de solo's gewoon het volume even op te krikken voor de gitaar?
Halverwege de set breekt buiten (we staan in een open tent) het noodweer los. Iedereen rent snel de tent binnen waarop Piet van Elderen de grappige opmerking ..Ja nou moeten jullie wel naar binnen komen, ook al vinden jullie er geen fuck aan!.. loslaat.
Voor aanvang van Dead end wordt nog even gemeld dat de clip hiervan op MTV is vertoond (in mei)! Toegiften zijn Rocketfuel en Sunny side up. De band zou best nog wel even willen doorgaan, maar moet van de organisatie plaats maken voor de voorbereiding op de volgende band. Dikke Dennis is overigens niet van de partij.


De Pul - Uden - 4 december 2004 Drie bands deze avond voor 10 euro! Dat is nog eens waar voor je geld. In het mooie zaaltje in Uden is de beginnende band Bullseye Powerrock. Deze band speelt lekker vette, groovy rock, in de stoner-stijl. De gitaristen spelen af en toe met een flanger effect of iets dergelijks en pakken ook andere accoorden dan alleen powerchords...
Goede band dus, alleen hier en daar een wat sneller tempootje erin zou wat meer variatie inbrengen.

Hier na het wat bekendere Black Rodeo. Ik zag ze al als voorprogramma van PPS in de Goudvishal in april dit jaar. De drummer is beter dan die van Bullseye maar voor de rest is het allemaal maar te simpele, monotone punkrock, tenminste dat vind ik dan.
Dan Peter Pan. Er wordt weer gestart met Boom! Het geluid is nog niet direct optimaal, maar na een paar nummers is dit bijgesteld tot een hard maar helder geluid. Vooral de solo's van Piet zijn weer eens goed hoorbaar! De band zelf speelt vanavond zeer strak en "degelijk". Opmerkelijk is de reverb (echo) op de zang, dat is toch niks voor een band als PPS? De set is aanvankelijk niet echt verassend. De bekende krakers met als variatie Sailor Man van de Chartbusters CD. Dikke Dennis vertolkt eerst Schoppenaas en later tijdens de toegiften Megadeditas en het niet bepaald foutloos gezongen Rocketfuel.
Tijdens de toegiften worden we zowaar getrakteerd op een nieuw nummer! Na het nieuwjaar gaat men werken aan een nieuwe CD, dus al vast een voorproefje. De titel ben ik vergeten, maar het nummer start met een rockabilly-lick en gaat daarna verder als een punkrock nummer waarin een aantal keren een overgang met een door de hele band snel achter elkaar gespeelde accenten voor bij komen.* Klinkt goed!
Hierna worden de gitaren omlaag gestemd naar drop-D tuning (!) voor een nummer van de Butthole Surfers, als ik het goed heb begrepen. ** De toegiften lijken voor bij te zijn, maar Dikke Dennis haalt iedereen weer bij elkaar. Dikke Dennis zelf is flink op dreef vanavond: flesje bier "koppen", laat bijna zijn broek zakken etc. Dit laatste doet wel de bijgesleurde Shavers zanger, die al net zo getatooëerd is als DD. Eerlijk gezegd begint het op dit moment allemaal rommelig en flauw te worden op het podium. Iedereen loopt maar af en aan en op een gegeven moment staat dus de Shavers zanger in zijn blote gat op het podium! Bovendien lijkt DD niet helemaal te sporen gezien allerlei dubieuze dingen die hij doet op het podium. Beetje te veel van het goede dus.
Gelukkig wordt de avond nog afgesloten met goede uitvoering van Knuckleboys.

* = Better off dead
** = Who Was In My Bed Room Last Night?NOOT Het geluid was dermate hard tijdens het concert in Uden dat mijn linkeroor, dat al jaren een suizend geluid produceert (ook wel tinnitus genoemd) als gevolg van teveel decibels tijdens concerten, spelen in de oefenruimte, motorrijden...MEER geluid is gaan maken. En dat is @*!%#$! Dus dat wordt voor mij bij het volgende concert toch weer oordopjes dragen...
Ik kan een ieder aanraden: als je merkt dat een paar dagen na een concert in je oren nog steeds een piepje zit....pas dan op, want dan wordt het gemakkelijk erger. En het is echt niet fijn als je dit de rest van je leven hoort op de stille momenten, d.w.z. tijdens het slapen of 's avonds bijvoorbeeld.
Doornroosje - Nijmegen - 14 april 2005 In het mooie zaaltje Doornroosje speelde het Belgische El Guapo Stuntteam als voorprogramma van PPS. Leuke band, ze maken een vrolijke en drukke mix van rock'n roll, garagerock, Iron Maiden, Jimi Hendrix, Ierse deuntjes, punk.... beter kan ik het niet omschrijven. De band bestaat uit zes leden, met de zanger die als derde gitarist meespeelt en nog iemand die af en toe mondharmoncia bespeelt. Het geluid was uitstekend overigens.

Dat geluid werd wel wat minder toen drie kwartier later Peter Pan begon. Kwestie van het volume aanpassen aan zo'n klein zaaltje met een laag plafond. Gelukkig waren de solo's goed te horen. De set wordt nog steeds begonnen met Boom! ondanks de nieuwe CD die op komst is. Hierna volgt een uitgedunde set van die het laatste jaar gespeeld is, dus Go Satan go, Resurrection, Killerspeed, Big toy etc. Songs als Come on you, Twist of fate en andere werden niet meer gespeeld, want....er moest natuurlijk ook wat gespeeld worden van de komende CD Spread Eagle. Er werden hiervan verspreid door de set zes nummers van gespeeld, namelijk Pay the 'fuckin bill, Alfa female, Time to get down, Tonight allright, Better off dead en Cock-teaser. Weinig mensen zullen de nummers echter gekend hebben, behalve die de CD al exclusief eind maart op Paaspop hebben kunnen kopen of degene die sinds vorige week de hele CD al geluisterd hebben op de VPRO 3voor12 site bij de "luisterpaal". Ik kende de nieuwe songs al van de VPRO site.
De wat tamme reactie van het publiek onlokte Piet de opmerking jullie zijn zeker allemaal stille genieters...
Later in de set volgde nog Megadeditas (zonder Dennis), welke song over ging in een voor Peter Pan begrippen rustige solo (!). Nog wat later werd er nog een minuut herrie ter ere van Wally Tax opgedragen, die begin deze week is overleden.
Toegiften waren Rocketfuel en Knuckleboys. Toch wel jammer dat er steeds zoveel van diezelfde "oudjes" worden gespeeld, want zowel op Rocketfuel als Killermachine staan van die te gekke ophitsige songs die ze nooit of niet meer spelen: Dukes of danger, Saliva, Punk is dead, Rollercoaster, Shut-eye, Goodyear, Death before disco noem maar op!
Appelpop - Tiel - 10 september 2005 Net als twee jaar geleden speelt Peter Pan Speedrock 's middags na Di-rect en voor Within Temptation op Appelpop. Het weer is vandaag fantastisch afgezien van dat het aan de broeierige kant is.
Peter Pan begint te laat op het hoofdpodium, maar staat in tegenstelling tot twee jaar geleden wel voor een volle tent. Of daarvan iedereen nou speciaal voor Peter Pan kwam lijkt me sterk, maar het valt op dat al die jonge meisjes en moeders toch gewoon blijven kijken naar de ruige rock van PPS.
De sfeer is goed, het geluid is goed en de band op dreef. In min of meer deze volgorde werden gespeeld: Cock-teaser, Go Satan go, Gotta get some, Alfa female, Always drunk..., Ressurrection, Better off dead, Tonight allright, Time to get down, Donkeypunch, De schoppenaas, Pay the 'fuckin bill en als laatste RAMONES. Dit laatste nummer is geen cover van de Ramones, maar een cover van Motörhead, die dit als eerbetoon aan de Ramones hebben opgedragen (staat op hun CD 1916 uit 1991).
Dikke Dennis "zingt" deze keer weer Schoppenaas mee en is weer knap gestoord bezig middels het kopppen van bierflesjes en microphones. Bovendien laat ie nog heel even zijn jonge heer zien, en dat op een veld vol met jonge meisjes die er nog staan van Di-rect!
Al met al een goed optreden en alleen jammer dat het al na een half uur afgelopen is! Waarschijnlijk het gevolg van het te laat beginnen en een strak tijdschema waar men zich aan moet houden.

Hierna heb ik nog even in de andere tent Voicst gezien, een bandje dat Engels aandoende pop/rock speelt en aardig klonk. Hierna nog de helft gezien van Within Temptation, en dat eh...gaap....zzzzzzz....

Tot de volgende keer.

Goudvishal - Arnhem - 11 november 2005 Peter Pan is voor de 6e keer in Arnhem, waarvan de 3e keer in de Goudvishal als ik het goed heb. De zaal is uitverkocht. Het duurt heel lang voor we naar binnen konden, toen het voorprogramma begon was nog niet iedereen binnen, heel eigenaardig.
Dat voorprogramma is weer eens El Guapo Stuntteam. Op CD vind ik het een beetje te drukke band, maar live bevallen ze me goed. Opmerkelijk is hoe goed het geluid is, en dat met drie gitaristen. Tijdens de show van de Belgen, ontmoet ik Peter van Elderen in de zaal en ik stel me voor als de maker van deze gitaartabsite aangezien Peter Pan een half jaar geleden een mooie link op hun site maakte naar de mijne, tot mijn grote verbazing!

Dan het optreden van Peter Pan Speedrock. Cock-teaser is weer de opener en dat is een gaaf nummer om mee te openen. Verder volgen (in willekeurige volgorde): Go Satan go, Resurrection, Donkey punch, Gotta get some, Big toy, Better off dead, Auf der axe, Alpha female, Time to get down, Motörblock, Rockcity, Live fast die young. Tijdens Always drunk... wordt het nummer even stil gezet wegens een vechtpartijtje vooraan. De dader wordt door Peter even flink op de vingers getikt, zal die gast zich even lullig voelen..... Qua spel gaat hier en daar niet helemaal vlekkeloos, maar bij een band als Peter Pan heeft dat z'n charme als af en toe de gitaar en de bas naast elkaar zitten of als er een stuk tekst wordt vergeten. Het komt allemaal lekker spontaan over. Het geluid is uitstekend, net als de vorig jaar april in de Goudvishal.
Tot de "verrassingen" in de set behoren vanavond: Damn you all to hell en de Johnny Cash cover Ghostriders in the sky. Deze laatste staat op de onlangs verschenen Johhny Cash tribute CD met andere bands, uitgegeven door Rebellion Records. Leuk nummer voor in de set.
Dikke Dennis is er ook en zingt drie nummers mee: RAMONES, Schoppenaas en de toegift Megasdeditas. Dennis kopt nog een bierflesje maar is voor zijn doen aan de rustige kant vanavond. Andere toegiften zijn Hellalujah, Rocketfuel en ik dacht nog een ander nummer.

Na afloop van het concert ontmoet ik Peter nog even en mag een kijkje backstage nemen, ontmoet de andere PPS leden en nuttig bij gebrek aan bier een flink glas whiskey! Leuk!
Het is nu drie uur 's middags de dag erna als ik dit tik en mijn hoofd draait nog steeds...
Groene Engel - Oss - 21 januari 2006 Peter Pan Speedrock heeft deze keer een wat ander soortig voorprogramma, namelijk de metalband Powervoice. Ze maken van die typische trotse jaren 80 metal met een zanger die een flinke gillende kopstem kan opzetten. Door de dubbelstemmige gitaarmelodiën hier en daar doet het wel aan Iron Maiden denken. Een kort optreden met goed geluid van een degelijke band, maar waar je wel van moet houden.

Dan PPS weer. De Groene Engel is niet helemaal gevuld maar de meeste bezoekers komen toch duidelijk voor de speedrock. Het geluid is wat minder dan bij Powervoice, de sfeer des te beter. Al probeert Peter de frontlinie wat op te jutten want naar zijn smaak is men toch wat te rustig. Dikke Dennis is er ook weer, eigenlijk elke keer tegenwoordig. Met zijn staartjes aan ieder kant ziet ie er uit als Pippi Langkous. We gaan los met Oss! roept ie.
Qua setlist (met vier toegiften) begint het wel voorspelbaar te worden, ik hoef ze al niet meer op te noemen. Eigenlijk zou het wel leuk zijn als er af en toe wat meer "obscure" nummers of niet meer gespeelde "gouwe ouwe" onder het stof vandaan worden gehaald. Bijvoorbeeld Bitch on wheels of Outta control respectievelijk Angeldust of Beerblast. Maar, misschien moeten we voor 10 euro maar niet zeuren want dit is nog altijd leuker dan het gros van de andere bands. Wel verassend zijn de vele stukjes jamsessie die tussen de nummers worden gepropt.
Knipoogfestival - Boekel - 4 juni 2006 In het Brabantse Boekel (bij Uden) is er op de eerste pinksterdag het rockfestival Knipoogfestival. Het wordt georganiseerd door café De Knip, wat betekent dat het festival zich midden in een woonwijk tussen de huizen afspeelt - de buren zullen wel massaal op de vlucht zijn geslagen. Het begint al om 1 uur met een hele serie bands, maar wij arriveren pas om 8 uur en zien eerst Powervice en dan Bullseye Powerrock. Beide bands zijn al eerder supportact van PPS geweest en vooral Bullseye.. bevalt me goed. Ze spelen erg vet en groovy.

Dan om 10 uur Peter Pan. Ze beginnen met Rockcity... wat er een voorteken is dat de set wat gewijzigd kan zijn. En inderdaad, want hierna is sinds jaren Dukes of danger weer eens van stal gehaald. Wat een goed nummer is dit toch!
Hierna volgen min of meer in deze volgorde: Go Satan go, Gotta get some, Damn you all to hell, Alfa female, Resurrection, Donkeypunch, Better off dead, Time to get down, Tonight allright, Ghostriders in the sky (cover van Johnny Cash), Sailor man (cover Turbonegro), Big toy, Cock-teaser, Always drunk..., Auf der axe waarna de band nog terugkomt voor de toegiften Motörblock, Hellalujah en Megasdeditas. Toch nog drie toegiften en dat terwijl er niet meer zoveel publiek is als eerder op de dag en de reacties wat tam zijn. Waarschijnlijk moe na zo'n dag en of anders heeft menige bezoeker Peter Pan al zo vaak gezien dat ze het maar voor gezien houden.
Het optreden was weer in orde en had met Dukes... en Ghostriders... toch nog twee verrassingen.
Paaspop - Ziewent - 7 april 2007 Het is bijna een jaar geleden dat ik Peter Pan Speedrock voor het laatst heb gezien, dus ik kijk er enorm naar uit. Ze spelen op dat andere Paaspop, de Achterhoekse variant in het plaatsje Ziewent. Op het festival verschijnt 3 dagen lang een bonte verzameling aan bands met verschillende muziekstijlen. Op de zaterdag zaten daar best aardige (rock)bands bij.

Maar we komen natuurlijk voor Peter Pan Speedrock. De set begint zowaar met een nieuw nummer. Dat heeft een ongelooflijk gaaf intro waarna de rest van de song volgt dat zich beste als punkrock laat omschrijven.* Hierna volgt Go Satan go, Alfa female, Hellalujah en Cock-teaser, min of meer in die volgorde. Het geluid is uitstekend en de sfeer zit er goed in. Omdat Ilse Delange min of meer gelijktijdig speelt met Peter Pan, laat Peter zich ontvallen, dat het toch wel jammer is dat de band haar nu niet kunnen zien spelen. Hierop wordt als eerbetoon....Big toy ingezet.
Er volgt weer een nieuw nummer, dat weer punkrock-achtig is, met tempowisselingen en een typische rock'n roll solo. Uit het refrein haal ik iets van "I'm a heatseaker baby". Bart deelt mee dat de nieuwe cd pas in augustus zal verschijnen.
De set vervolgt zich met Always drunk..., Boom, Better off dead, Ghostriders in the storm, Resurrection, Knuckleboys en Motörblock. Van de oude hardcorepunkband GBH speelt men de cover Sick boy en dat klinkt prima. Zowaar speelt men ook nog een derde nieuw nummer, weer in punkrockstijl, maar deze vind ik minder dan de andere twee.
De show lijkt ten einde maar na het nodige gejuich komt de band nog terug voor de toegift. Rockcity wordt in speedversie gespeeld en helaas moet men dan van de organisatie stoppen. Ik kijk nu al uit naar het volgende concert!

* = Pursuit until capture

Jacobiberg - Arnhem - Speedrock Gitaar Clinic - 24 januari 2008

Uit de Zondagskrant Arnhem, 20-1-2008

Dit is geen concert, maar een gitaarworkshop die Peter van Elderen gaf in popcentrum Jacobiberg te Arnhem. Toevallig ook het centrum waar ik een oefenruimte te huur heb met mijn bandje.
Peter gaf voor de tweede keer een workshop, de eerste keer was vorig jaar mei in de Melkweg in Amsterdam.Voor aanvang van de workshop, of "clinic" zoals dat met een mooi woord heet, zit Peter aan de bar en hij herkent me nog van het Goudvishal optreden ruim twee jaar geleden waar ik me toen voorstelde vanwege deze gitaartabsite en het hoge aantal PPS tabs.

Om 20.00 uur start Peter de workshop en hij verteld over buizen- en transistorversterkers, Gibson en Fender gitaren, de diverse effecten en wat de kenmerken zijn. Zijn voorkeur gaat uit naar een buizenversterker vanwege het warmere geluid, hij speelt het liefst op z'n Gibson en gebruikt zo min mogelijk effecten: een distortion en verder gewoon hard zetten. Verder heeft hij het over de manier waarop nummers met Peter Pan tot stand komen (vooral alles opnemen in de oefenruimte) en nog wat andere zaken. De in opdracht van hem speciaal gemaakte "Eindhoven" versterker en de Drive-O-Matic distortionpedaal komen ook aan bod.
Peter kan het allemaal leuk brengen en de sfeer is gezellig met zo'n 40 bezoekers. Mijn tabsite wordt ook nog even aangestipt, Peter is blij dat ie dat niet allemaal zelf hoeft uit te zoeken:-).

Na een tijdje verzoekt Peter of er nog bezoekers gitaar willen spelen...ja natuurlijk! Zo laat hij vanaf zijn laptop, via de versterkers, een aanzet tot een nieuw Peter Pan Speedrock nummer horen waar de bezoekers (waar van de meeste logischerwijs wel gitaar spelen) een solo bij moeten bedenken.... Er zaten gitaristen bij die ter plekke echt een goeie, smeuige bluesy-solo konden neerzetten waar ook nog wel een kop en staart aan zaten. Ik zelf had er meer moeite mee: voor 40 mensen op een andere gitaar (altijd even wennen vind ik) even een degelijke solo uit de mouw schudden is nog niet makkelijk. Peter nam alles op en speelde het gelijk erna af, waarbij hij opmerkingen en tips gaf. Ook liet hij ook nog de PPS versie mét solo horen.

Als de workshop voorbij is mag jan en allemaal nog even scheuren op Peter z'n (uiterlijk behoorlijk doorleefde) Gibson, terwijl hij zelf een verdient biertje nuttigt in de bar en nog gezellig babbelt met de bezoekers. We groeten elkaar en tot zaterdag in Dronten!

Wie overigens wat wil lezen over Peter en Bartman en hun apparatuur en manier van spelen moet op zoek gaan naar het magazine Gitarist, en dan het september nummer van 2007. Vier pagina's boordevol informatie!

Nirwana - Dronten - 26 januari 2008 He, he, eindelijk zie ik Peter Pan Speedrock weer. Of ik had een familiefeest of was op vakantie: de laatste maanden miste ik steeds een PPS concert binnen een straal van 1 uur autorijden. Ik moest "onze jongens" zelfs in de steek laten bij het concert in de inmiddels gesloten Goudvishal in mijn home-town:-)! De Nirwana is een krap jongerencentrum die nog kleiner is dan de Goudvishal, met een uitverkochte 150 kaarten is het in ieder geval goed gevuld.
Als ik twee drankjes ga halen kom ik Peter alwééér tegen. We babbellen even wat en als ik vertel dat mijn laatste PPS concert vorig jaar op het (andere) Paaspop festival in Ziewent was, vertelt hij me nog een leuke ankedote: Ilse De Lange en haar geluidsman hadden - naar bleek achteraf - flink last gehad van het gedeeltelijk tergelijkertijd spelende Peter Pan in de naast gelegen open ruimte..)))!

Het voorprogramma is de band Remones, uiteraard is dit een coverband van het ter ziele gegane Ramones. De band klinkt en ziet er typisch als de Ramones uit. De gitarist heeft datzelfde droge gitaargeluid, de bas en de gitaar hangen flink laag aan de armen en uiteraard draagt iedereen een gescheurde spijkerbroek. Het klinkt allemaal prima en energiek alleen spelen ze erg lang en aangezien de diverse Ramones nummers toch al heel erg op elkaar lijken wordt het na een half uur wel eentonig. Ik kan me vergissen maar het leek er op dat sommige nummers zelfs 2 keer gespeeld werden!

Dan Peter Pan Speedrock. De set vangt aan met de eerste drie songs van hun laatste album: Speedfreak blitzkrieg, ...Wrong crowd en Evil sweet thing. Wat gelijk opvalt: het geluid is prima (vooral de solo's klinken goed) en de band speelt erg hecht samen. Naast de genoemde songs worden van Pursuit until capture nog S.O.S.B.O.S., Heatseeker en Bottle-o-dope gespeeld. Verder komt elk album uit het verleden aanbod met een of meer nummers. Naast de bekende krakers wordt verassenderwijs mijn favoriet Dukes of danger weer eens van stal gehaald. Verder spelen ze Boom!, Sailor man, Ghostriders in the sky, Megasdeditas.
Tijdens Gotta get some wordt het nummer even stil gezet omdat naar ik geloof twee twijfelachtige figuren de Hitlergroet aan het brengen zijn en Sieg Heil scanderen. Leo de tourmanager roept boos dat ze moeten oprotten - deze "heren" worden dan ook verwijderd door de security.
Dikke Dennis is vanavond ook weer van de partij en zingt aardig wat nummers mee. Op het voorval met de skinheads reageert hij met "rock 'n roll gaat over zuipen, snuiven en hoeren neuken en niet over politiek!":-) Mooi, weer wat opgestoken. Verder is vooraan de zaal een flinke pogo aan de gang. Voor mij hoeft het niet, ik ga maar steeds meer naar achteren, want ik wil gewoon relaxed van het optreden genieten.
Al met al weer een degelijk PPS optreden, en dat ook nog eens lekker lang duurde (21 nummers en 5 kwartier), al was het voor mijn gevoel nog te kort.....
OJC Canix - Lottum - 19 april 2008 Peter Pan Speedrock treedt op in Lottum, vlak boven Venlo. Na een kleine zoektocht wegens wegomleggingen zijn we toch nog op tijd. Het eerste voorprogramma is Bulldozer Breed. Deze driemansband speelt wat doomy metal die ik tamelijk saai vind.Het volgende Bastards bevalt me een stuk beter. Deze band speelt zowel pompende als meer speedy rock en heeft een zanger die de sfeer er goed in weet te brengen. Het is grappig om hem met een Limburgs accent een Bruce Dickinson-imitatie/persiflage te zien vertolken ("Scream for me Lottum!"). De gitarist krijgt ook pluspunten, hij kan aardig scheuren.

Dan Peter Pan. Ze spelen weer een degelijke set maar twee dingen halen het plezier omlaag. Het gitaargeluid is (al de hele avond) te zacht en gaat wat verloren in het geluid. Maar wellicht stond ik op de verkeerde plek waar het geluid minder was door de akoestiek van de zaal. Ten tweede begint de setlist toch wel erg voorspelbaar te worden. Deze is praktisch gelijk aan die van het optreden in Dronten, drie maanden ervoor. De Dukes of danger lijkt gelukkig weer een vast plekje in de setlist te hebben gekregen en er wordt ook nog Gimme some van het laatste album gespeeld maar verder is er gewoon niks verrassends aan.... Of heb ik een overdosis PPS gekregen en begin ik te verzadigen??
Revenge of the Rock and Roll Monsters - Luxor Live - Arnhem - 6 juni 2008 In 2002 had Peter Pan al eerder een package met zo'n 4 andere rockabilly-achtige bands onder de naam Rock & Roll Monsters en in naar ik meen 2005 werd dit nog eventjes dunnetjes overgedaan. Nu is er weer een package onder de noemer Revenge of the Rock & Roll Monsters. Het derde optreden van de vijf vindt plaats in de geheropende Luxor Live zaal. Dat is een mooi zaaltje waar helaas de accoustiek niet zo goed is ik (maar het concert was onderdeel van een aantal tryouts, dus hopelijk is dat nu na de echte heropening in orde).

Omdat het voor mij allemaal niet te lang moet duren kom ik wat later in de veronderstelling dat ik alleen de eerste band heb gemist. Dan hebben echter Boozed en Knucklebone Oscar al gespeeld. Het eerste wat ik zie en hoor is de tweemansformatie Dead Elvis And His One Man Grave. Dat is tamelijk gewaagd want de (gemaskerde) frontman vertolkt als een straatmuzikant Elvis Presley nummers (tenminste, dat lijkt me van wel). Hij zingt, speel gitaar (met veeeel reverb) en bedient met zijn voeten een basdrum en een hi-hat! De tweede persoon heeft een helm op en staat er alleen maar...
Je moet maar durven om in de picture op het podium alleen maar te staan. Later blijkt het soort van aankondiger te zijn voor de Elvis-act, maar meer doet ie niet. In ieder geval een originele act maar je krijgt er niet echt de massa mee aan het swingen.

Hier volgt de rockabilly band The Peacocks uit Zwitserland. De driemansformatie inclusief contrabassist speelt een aardige set dat helaas een beetje verzuipt qua geluid.

Uiteindelijk komen we toch allemaal voor PPS, dat gelijk een heel stuk ruiger is. Het is al weer mijn 20-ste ! Peter Pan Speedrock concert, een jubilieum dus. Misschien moet ik maar eens een voordelig PPS-abonnement gaan aanvragen:-)
De set is weer nagenoeg gelijk aan de vorige keer. Gelukkig is Killerspeed weer eens van stal gehaald. De band ramt er enthousiast door heen, en ook de voor maar de helft gevulde zaal komt vlot in beweging. Het geluid is zeker niet optimaal, de gitaarsolo's zijn vaker maar moeilijk te horen. Aan het eind komt de band nog terug voor 5 (!) toegiften die weer deels door het publiek mogen worden bepaald. Aansluitend volgt nog een stukje gitaarsolo van Peter die daarbij wat nieuwe effecten gebruikt. Ondanks het matige geluid is het toch een leuk optreden geworden.
Binnenkort is PPS alwééér in Arnhem, namelijk 12 juli op het 008 Arts&Music Festival op het Sasken Weimar Kazerne Terrein waarmee de band bijna bij mij voor de voordeur staat.....
008 Arts & Music Festival Arnhem - Arnhem - 12 juli 2008 Op het 2 daagse kunst en muziekfestival 008 Arts & Music is Peter Pan Speedrock te gast op de tweede dag, op de zaterdagmiddag. Daarmee treden ze op, op tien minuten lopen van mijn huis (op de Geitenkamp).
Het festival wordt gehouden op het terrein van de Saksen Weimar Kazerne, welke reeds al lang geen militair terrein is, maar waar de gebouwen gebruikt worden als woonplek, atelier of oefenruimte. Via allerlei weggetjes en vage (kunstzinnige) bewegwijzering komen we op het festivalterrein dat er speciaal uitziet met netten, grafitti, kunstwerken etc. Hier en daar staat ook nog een oude bus dan wel vergane telefooncel, het geeft allemaal een apart sfeertje. Naast Peter Pan speelt er deze dagen o.a. Green Hornet (punkrock), Jon Spencer (oude bluesrot), ZZZ, Balkan Beatz en wat niet meer. Het een en ander wordt gecombineerd met kunstuitingen. Het is allemaal leuk bedacht, alleen is er niet zoveel promotie voor gemaakt, en zodoende staan er bij Peter Pan niet meer dan zo'n 150 mensen (later blijkt dat er maar 350 mensen over 2 dagen zijn geweest). Maar de zon schijnt en we mogen blij zijn met een festival om de hoek.

Peter Pan trapt weer af met het gecombineerde stuk Blitzkrieg speedfreak en Wrong crowd. Het geluid is weer eens dik in orde, de gitaarpartijen zijn prima te horen, het niet al te hoge totaalvolume deze keer zal er zeker mee te maken hebben.
Tijden Evil sweet thing lijkt Peter zichzelf even te veel schor te zingen, maar tijdens het volgende Go Satan go, blijkt zijn stem toch gewoon in orde. In het begin van de set maken zowel Peter als lange Bart wat foutjes, en tijden Gotta get some wordt een heel stuk vergeten, maar dat maakt het allemaal wel lekker spontaan. Wel lijkt Cock-teaser steeds te langzaam te worden gespeeld.
Peter roept het publiek op naar voren te komen ("Come to daddy!") en lange Bart doet weer heel druk op zijn bas (maar in werkelijkheid speelt hij vrij sober bas) terwijl kleine Bart zoals altijd superstrak drumt.
Er worden nog even speciale kunstzinnige t-shirts aangetrokken die uitgedeeld worden door de verklede kunstact Zepworks (als ik het goed heb). Dikke Dennis is ook weer van de partij, hij brult de Schoppenaas mee. Hij kan het ook niet laten even zijn broek te laten zakken en kleine Dennis te laten zien aan het publiek. Moeders met kleine kinderen zullen wel geschrokken zijn...
In totaal speelt Peter Pan 19 nummers inclusief 2 toegiften plus nog een stukje jamsessie. De set is verder de bekende, met o.a. Auf der axe, Dukes of danger (dit swingende nummer zet de massa vooraan aan het pogoën), Boom, Rocketfuel, Heatseeker en Better off dead. Al met al een van de betere Peter Pan Speedrock concerten met veel enthousiasme en een goed geluid.
Zwarte Cross - Lichtenvoorde - 25 juli 2009 Al een jaar heb ik geen PPS meer gezien, ze spelen veel in het buitenland en zijn in niet meer in de buurt geweest. Tot vandaag, want Peter Pan Speedrock speelt een dik uur op het motorcross/muziekfestival Zwarte Cross in de Achterhoek. Een festival waar Peter Pan uitstekend op z'n plaats is. Dit festival is de overtreffende trap van alle festivals. Motorcross, een ter land, ter zee en in de lucht-achtige opstoet van vehikels, races met allerlei andere karretjes, vele optredens (van smartlap tot metal) over soms wel 8 podia, disco en kermis met o.a. een reuzenrad. Het kan niet op! Het festival trekt dan ook over 3 dagen zo'n 130.000 bezoekers. Het is verder goed georganiseerd en smaakvol aangekleed met o.a. borden met grappige teksten, een reusachtige toren midden op het veld in de vorm van een Grolsch beugelfles en tot slot vuurwerk. Op de hoge beugelfles-toren vliegen zweefvliegers af en aan wat het nodige bekijks geeft. Kortom op dit festival is flink uitgepakt en toch betaal je maar per dag 22,50 euro!

Ik ben er op zaterdag en na eerst het terrein te hebben verkend zien we Peter Pan in de Megatent. Dat is echt wel een grote tent en die staat tijdens Peter Pan dus echte helemaal vol! Dat kunnen dus best zo'n 3000-4000 mensen zijn die PPS bekijken...
De band gaat van start met Cock-Teaser. Tussen de nummers probeert Peter de massa enthousiast mee te krijgen maar dat lukt nog niet direct. De band speelt de bekende set maar heeft ook weer wat nummers van stal gehaald die een tijdje niet meer in de set zaten: Alpha Female, Motörblock en Come on you. Tijdens Gotta get some zingt de zanger van de The Spades, Denvis, het nummer. Gotta get some is eigenlijk van The Spades, vandaar. Ondertussen kijken aan de zijkant van het podia de zoontjes van Peter mee.
De sfeer is inmiddels steeds beter aan het worden en het publiek doet enthousiast mee. Ook Dikke Dennis zingt nog twee nummers mee, en tijdens Megasdeditas mag een meid uit het publiek het podium op en deze ondergaat goedkeurend de handtastelijkheden van Dikke Dennis. Of dit echt een spontane actie is vraag ik me af want ze doet het wel erg zelfverzekerd.
Verder wordt Transsylvania Express van Batmobile gespeeld, een nummer dat prima past in de set. Aan het eind volgt ook nog een nieuw nummer, tenminste dat neem ik aan want ik herkende het niet als cover. Met dit snel en goed klinkende nummer is de koek na 19 nummers en een dik uur op. Tijd voor een biertje en een pizza!

Na Peter Pan gaan we naar het Aardschok-podium waar het een stuk minder druk is. Het geluid is er wel beter, erg goed zelfs. We zien Pestilence die hierdoor niet in een brei verandert. De band speelt erg goed en het is goed te zien en te horen dat het allemaal behoorlijk ingewikkeld is. Vooral de drummer en bassist spelen echt op hoog niveau. De set bestaat uit oude en nieuwe nummers. Het laatste album Resurrection macabre boeit me niet zo, maar live gaat dit er toch ook wel in. Krakers zijn natuurlijk de nummers van o.a. Consuming impulse. Enige minpunt zijn de aankondigingen van Patrick, die niet veel meer kan zeggen dan "het volgende nummertje is van het (...) album. Die kunnen nog wel wat leren van Peter Pan, die weten tenminste te entertainen.

Hierna volgt Enslaved die ik nog nooit had gehoord. Zij spelen een mix van snelle metal met grunts in combinatie met sfeervolle langzamere stukken met de nodige weirde klanken. Beetje depri voor de Zwarte Cross maar het klinkt best goed en de band heeft zeker een eigen stijl.
Als laatste zien we nog Nevermore. Deze band kende ik ook niet, maar de stijl varieert van melodieus tot groovy en licht opgefokt. De zanger heeft een aantrekkelijke stem en weet een show neer te zetten. De gitarist kan erg goed snelle melodieuze solo's spelen.
Hierna houden we het voor gezien en gaan weer terug naar Arnhem!
Paaspop - Schijndel - 3 april 2010 In het Brabantse Schijndel wordt rond Pasen elk jaar het 2-daagse Paaspop-festival gehouden. Het Masters of Rock -podium is een van de vele op dit festival en heeft op de zaterdagavond een wel hele mooie serie bands op een rij: The Reverend Horton Heat, Peter Pan Speedrock en Suicidal Tendencies.

Om 20.00 uur beginnen The Reverend Horton Heat. De grote tent is goed gevuld met publiek. De Reverend hebben een onwaarschijnlijk zacht geluid, dit in tegenstelling tot de meeste andere bands op het festival. Hoewel de band muzikaal als een huis staat en Jim Heath uitstekend bij stem is zoekt hij lange tijd nauwelijks contact met het publiek. Dat heb ik wel eens anders gezien, normaal bouwt de Reverend graag een feestje! Jim komt haast stocijns over - Jimbo trekt echter af en toe nog een maf gezicht. Misschien hebben ze hun dag niet.... Later in het concert komt de band qua entertaining meer los en worden weer wat typische showstukjes opgevoerd.
De band speelt een mix van oud en nieuw werk, van rustig naar ruig en snel, een afwisselende set dus. Nummers die gespeeld worden zijn o.a.: Jimbo song, Five-o-Ford, Galaxy 500, Death Metal guys, 400 Bucks, Bales of cocaine en meer.

Een uur later laat Peter Pan Speedrock wel zien hoe je moet entertainen. Peter en Dikke Dennis hitsen het publiek op en de mannen rammen er weer een ruige set door heen. Gestart wordt met een goed klinkend, nieuw instrumentaal nummer*, gevolgd door het eveneens nieuwe Crank up the everything. Het volume is goed voelbaar in je buik, maar desondanks is het geluid best goed en de solo's zijn ook goed hoorbaar.
Andere songs die gespeeld worden zijn: Cock-teaser, Better off dead, Go Satan go, Alpha Female, Transylvanian Express, Heatseeker, De Schoppenaas, Rockcity, Big Toy, Megasdeditas, Auf der axe, Resurrection, Gotta get some en Come on you. Daarnaast worden er nog 3 nieuwe songs gespeeld, een AC/DC-achtige rocker, een wat sneller nummer met een rockabilly lick en nog eentje**. Dat maakt nieuwsgierig naar het nieuwe album!
Al met al een een hele energieke set met veel interactie met het publiek. Hier moet Suicidal Tendencies nog maar eens over heen zien te komen!

Op het late tijdstip van 24.00 uur begint dan Mike Muir en z'n band, waarvan de meeste nog niet zo lang bij de band zitten. Ze hebben een drummer van kolossale omvang en een uitstekende bassist die Eddie van Halen-achtige two-handing-tapping technieken op z'n bas demonstreert. De aandachtstrekker blijft natuurlijk Mike Muir die net als Peter van Elderen weet hoe je het publiek moet opstangen. Alleen blijft Mike af en toe wel wat veel steken in monologen terwijl de band wat rustige deuntjes speelt en is het aantal *fucks* werkelijk ontelbaar.
De band start met Can't bring me down waarna een mix van diverse albums volgt met o.a. Subliminal, War inside my head en Possessed to Skate. De band speelt strak en is energiek en heeft een redelijk geluid alleen de snaredrum klinkt een beetje hol.
Na het laatste nummer vraagt Mike weer een deel van het publiek om het podium op te komen en zo staan er in no-time 100 bezoekers op het podium en zijn de bandleden haast niet meer te zien...

* = Bakkerburg
** = Goin' downtown en We want blood! en nog een nummer "Bad drink"(?), welke niet op het We Want Blood album komt.
Appelpop - Tiel - 11 september 2010 PPS speelt weer eens op het Tielse Appelpop dat inmiddels tot een druk en groot festijn is uitgegroeid. Peter Pan staat niet meer in de grootste tent, maar speelt op een kleiner podium in de openlucht. Maar dat is niet erg, want het is vandaag fantastisch mooi na-zomer weer.
Met een stoere zonnebril op, trapt Peter en z'n band af met het nieuwe instrumentale Bakkerburg gevolgd door Crank up the everything. Het geluid is niet helemaal optimaal al komen de solo's toch nog behoorlijk door. Door de wind en door het meerdere malen uitvallen van een van de PA boxen is het volume niet constant.
De band trekt zich echter niks aan van de PA problemen en houdt de energie er goed in. Helaas worden buiten de genoemde songs, naast Goin' downtown en We want blood! geen nieuwe nummers gespeeld. En dat terwijl het zo'n goed album is geworden! Maar eigenlijk is ie ook nog niet uit, na de release ervan zullen ze er vast meer van spelen.
Van het Pursuit until capture wordt alleen nog Heatseeker gespeeld en van Lucky bastards horen we alleen nog Go Satan Go. Maar die laatste is zo'n publieksfavoriet welke samen met Resurrection en Rockcity waarschijnlijk tot het einde der tijden in de set zullen blijven. Kortom, met inmiddels 8 albums, moet de band keuzes maken.
Dikke Dennis is er ook weer en hij doet o.a. mee met een geslaagde uitvoering van Megasdeditas.Luxor Live - Arnhem - 25 maart 2011 Peter Pan Speedrock speelt voor de 10e keer in Arnhem en ik zie ze tevens voor de 25e keer! Drie jaar geleden speelden ze ook al in Luxor Live, maar toen bleek na de heropening van het verbouwde pand dat het geluid vaak bar slecht was. Ik weet niet hoe Luxor het heeft opgelost, maar vanavond is het geluid goed. Niet heel hard, maar met name de gitaar komt erg goed door.

Vooraf aan PPS zijn er nog 2 voorprogramma's: Sunnpimp en de Ballerina's. Daar kunnen we kort over zijn: het komt niet echt over. De laatste band is wat experimenteler en boeit iets meer dan de eerste, maar uiteindelijk passen geen van beide bij Peter Pan Speedrock.

Na het slappe voorprogramma knalt Peter Pan des te meer. Er wordt weer begonnen met Bakkerburg en het eraan vastgeknoopte Crank up the everything. Hierna volgen Come on you en Cock-teaser. De band speelt loeistrak en geholpen door de prima geluidsafstelling gaat de band als een trein.
De setlist is ongeveer hetzelfde als die van Appelpop en Paaspop vorig jaar. Van het recenste album worden behalve Bakkerburg en Crank... nog We want blood, Goin downtown, Breaking down en in de toegift One-woman man gespeeld.
Dikke Dennis is er ook weer en vertolkt De schoppenaas en Megasdeditas. Voor Dikke Dennis-begrippen haalt ie vandaag maar weinig rare fratsen uit. Verder mag nog vermeldt worden dat de lichtshow is erg mooi is en dat de setlist vaker wordt opgesierd met mooie bluesy tussenstukjes.

Eén van de beste PPS concerten!
Speedfest #6 - Klokgebouw - Eindhoven - 10 december 2011 Het moest er eens van komen, een bezoek aan het huisfestival van Peter Pan speedrock, Speedfest. De zesde editie heeft 20 bands over 3 podia en heeft een bonte mengsel aan stijlen te bieden: rockabilly, doommetal, punk, speedrock, hardrock en alles wat daar tussen zit. Het is weer in het voormalig Philips gebouw Het Klokgebouw, dat ruim plaats biedt aan een paar duizend bezoekers maar niet de beste akoestiek biedt voor muziek, want het geluid is vaker maar zo-zo.

Ik stap pas halverwege in en de eerste band die ik zie is de doommetal band Pentagram, die al sinds de jaren '70 actief zijn. Het is nogal depri aandoende muziek die log voortkabbelt. Het is moeilijk te horen door het matige geluid, maar de zanger lijkt er nog al eens naast te zitten.
Hierna zien we weer eens de ruige rockabillyband Reverend Horton Heat, die de tent moeiteloos op z'n kop zetten. Wat een leuke band blijft dit toch. Van elk album wordt minstens 1 nummer gespeeld zoals It's martini time, Party in your head, Jimbo song en opener Psychobilly freakout.
De rockers van The Sonics zijn onlangs weer opgegraven (band bestaat al sinds de jaren '60), en deze oudjes kunnen flink rocken! Het gitaargeluid is verdomd heavy voor een sixties act en aangevuld met rauwe zang, keyboard en saxophone maken ze eenvoudige maar effectieve rock.
De hardcorepunk van Discharge, ook al weer zo'n 30 jaar actief, verzand in een brei van geluid. In de muur van geluid hoor je, als je best doet, wel erg snelle riffs tegen de alsmaar voortjagende drums. Maar uiteindelijk is het ook wel de hele tijd zo'n beetje hetzelfde: een hoop herrie.

Peter Pan Speedrock zie ik voor het eerst in hun hometown Eindhoven, en na al die keren is het nieuwe er natuurlijk wel van af. Maar ze zetten toch altijd weer een goede show neer waarin o.a. Dukes of danger, Better off dead en Transylvanian express voor mij het meest eruit sprongen. Naast de spontane jamstukjes is de enige verrassing de cover I'm not deaf van de Heideroosjes, welke band er binnenkort meestopt. De zanger van de Heideroosjes vertolkte dit nummer. Verder is nog het vermelden waard dat juist bij PPS uit enthousiasme weer eens de bekertjes bier door de lucht vlogen.
Monster Magnet speelde intergraal hun album Dopes to infinity. Ik ken de band eigenlijk niet, maar het is een interressante act die met veel echo effecten het psychedelische karakter van de muziek versterkt. Door de matige sound kwam het niet allemaal even goed door, dus ga ik binnenkort dit album maar eens beluisteren! Toch maakte Monster Magnet op mij een wat langdradige indruk.
Afsluiter is de Canadese mannetjesputter Danko Jones die daar gelijk korte metten meemaakt. Met wel een goed en transparant geluid presenteert de strakke band effectief zijn simpele maar opzwepende rock.
DRU Cultuurfabriek - Ulft - 10 november 2012 In de mooi vormgegeven zaal DRU Cultuurfabriek in Ulft zie ik na een klein jaartje PPS weer eens. Eerste voorprogramma The SPaX mis ik, maar ik zie wel het hele optreden van het eveneens Eindhovense Komatsu. En wat een gave band is dat! Komatsu bestaat gedeeltelijk uit voormalige hobbyproject Repomen, waarin Peter Van Elderen ook speelde. Uit die band komen 2 leden waaronder drumster Miriam Bekkers. De band maakt overrompelende, gruizige en bijzonder heavy voortslepende rock in het straatje van Queens of the stone age / Kyuss. De band heeft absoluut een streepje voor op de andere voorprogramma's die PPS gewoonlijk heeft en we zullen hier vast nog meer van horen!

Hoe goed en vet Komatsu ook was, bij aantreden van PPS komt het gros van de naar schatting hooguit 200 bezoekers pas naar voren. Maar dan gaat het dak er ook weer af! Gewoon even tegen een crisis-bestendige prijs van 12,50 euro spelen of je leven er van afhangt...
De setlist kent wat verrassingen zoals het lang niet meer gespeelde Pedal to the metal en het volgens mij helemaal nooit gespeelde instrumentaaltje Red wings. Het geluid is al de hele avond top en we worden ook nog getrakteerd op wat jamstukjes, die wie weet al voorproefjes zijn van nieuwe songs? Prima concert dus!
Speedfest #7 - Klokgebouw - Eindhoven - 8 december 2012 Speedfest editie 7 is een stuk drukker dan vorig jaar. Alle 6000 (!) kluisjes zijn in gebruik als wij tegen zeven aankomen, dus het totale aantal bezoekers kan nog een paar duizend meer zijn. De eerste band die we zien is het Duitse Mad Sin, tegenwoordig met ook een Nederlandse gitarist, die hier z'n eerste keer met de band optreed. De band maakt leuke rockabilly die er wel in gaat!
De volgende band is Graveyard. Hun stijl kan omschreven worden als een woeste uitvoering van een eind jaren-60 hippieband, inclusief freaky drumwerk. Soms lijkt het ook wel als een metalband, maar waarbij dan de slaggitaar vrijwel geen distortion heeft. In ieder geval erg muzikaal maar niet erg speedrock dus. Het geeft wel aan wat voor een uiteenlopende bands op dit festival komen.
Toy Dolls kan me niet zo bekoren. Na een paar nummertjes "happy-puber-punk" houd ik het voor gezien.

Daar gaat Peter Pan Speedrock dus als een tank overeen! Geholpen door het uitstekende geluid (als je boven op het balkon staat) en de mooie lichtshow speelt de band een verpletterende show. Er wordt goed afgewisseld tussen de snelle en de midtempo AC/DC-achtige songs. De songs die gespeeld worden zijn (in volgorde van jaar/album): Boom, Rocketfuel, Rockcity, Schoppenaas, Resurrection, Gotta get some, Go satan go, Killerspeed, Alpha female, Better off dead, Red wings, Evil sweet thing, Heatseeker, Transsylvanian express, We want blood, One-woman man, Crank up the everything en Bakkerburg. Dikke Dennis komt niet helemaal uit de verf tijdens de Schoppenaas, maar voor de rest is het een te gek concert!

Hierna zien we Monster Magnet die integraal het album Spine of god spelen. Persoonlijk spreekt de psychedelische rock van deze band me niet zo aan, maar het is natuurlijk wel een goede band!
Afsluiter van Speedfest is Suicidal Tendencies die al weer 31 jaar meegaan, hoewel zanger Mike Muir het enigste oorspronkelijke bandlid is. Maar dat is al jaren zo, Suicidal Tendencies is altijd al Mike + komen en gaande muzikanten geweest, het doet echter geen afbreuk aan het "Suicidal" gevoel.
De band begint weer met Can't bring me down en ze zijn super beweegelijk, ze hebben duidelijk "zwarte roots". De wat hip-hop achtige zang van Mike en het funky spel in sommige nummers versterkt dit idee. Veel songs worden tegenwoordig uitgetrokken tot lange versies met aangepaste stukjes, wat het minder voorspelbaar maakt. Af en toe raakt de vaart uit het concert door de lange pauzes met monologen van Mike, maar dat hoort nu eenmaal bij een Suicdal concert.
De muzikanten om Mike heen zijn zeer bewaam (inclusief te gekke solerende bassist) en Mike is nog steeds prima bij stem. Hij zal toch wel tegen de 50 zijn, maar rent ondertussen nog steeds druk rond!
Overigens verschijnt in maart 2013 weer eens een nieuw Suicidal album, het eerste in dertien jaar!
Luxor Live - Arnhem - 8 maart 2013 Door hectische toestanden vooraf aan het concert (mezelf buiten sluiten uit mijn huis), kom ik na hard door de regen fietsen nog net op tijd aan voor PPS, maar voorprogramma Bandito mis ik. De 2 vrienden waar ik mee had afgesproken zijn op mysterieuze wijze ook niet aanwezig, dus ik moet me zien te redden met PPS en het bier...
De band begint wat routineus, met niet echt hard, maar wel redelijk goed geluid. De zaal is ondanks het weer toch aardig gevuld met bezoekers. De bekende songs komen weer langs, en Dikke Dennis is er ook weer, ondanks zijn gal operatie nog niet zolang geleden. Tot de verrassingen in de set behoren vanavond het al langer niet gepeelde Auf der axe en het al heeeel lang niet meer gespeelde Angeldust! Gaaf nummer en het breekt de voorspelbaarheid. Van het zelfde album Megasdeditas uit '98 worden ook nog Rocketfuel en de titelsong gespeeld.
Speedfest #8 - Klokgebouw - Eindhoven - 23 november 2013 Speedfest editie 8 kent deze keer wat minder grote namen maar nog meer obscure bands, maar dat maakt de pret er niet minder op. We waren al later en na enigzins te verdwalen in de Eindhovense stoplichtenjungle, is Agnostic Front de eerste band die we zien. Persoonlijk vind ik ze door het matige geluid en de irritante zang hier niet uit de verf komen, hoewel de jaren-'80 albums ik best okee vind.
Hierna maakt Buzzcocks opgewekte punkrock die er best in gaat. Doet door de vele "he-ho's" ook wel denken aan de Ramones.

Peter Pan Speedrock treedt gelukkig gewoon op, want begin november moesten een aantal concerten afgezegd worden door serieuze rugproblemen van drummer Bart. De band heeft de setlist een beetje opgeschoond en naast Angeldust en Red wings, die al weer een tijdje in de set zitten, zijn ook Dead end en Donkeypunch weer van stal gehaald. Uniek is dat het eindeloos gespeelde Resurrection geschrapt is! Helemaal mooi wordt het dat PPS twee nieuwe nummers speelt, te weten de van de recente split bekende Bad thing (hier in "drop D-tuning" gespeeld) en een nog onbekend getiteld ander nieuw nummer (ook in drop-D). Dat tweede nieuwe nummer * is lekker opzwepend en lijkt wel op Venom tentijde van Welcome to hell.
Af en toe zitten er wat rustmomenten in de set die de vaart er wat uit halen, maar mogelijk heeft dit ook te maken met de rugproblemen van Bart. Naast de gewone songs worden er ook wat jamstukjes gespeeld. Peter probeert het publiek los te maken want naar zijn zin zijn ze een beetje te stil. Dikke Dennis is er overigens niet bij, Bartmann verteld dat Dikke Dennis twee maanden op wereldreis is!

Vista Chino is min of meer een voortzetting van Kyuss en Kyuss Lives!, maar die naam mag vanwege juridische redenen niet meer gebruikt worden. De band maakt lekkere, eigenzinnige stonerrock met typische geluiden. Prima band, en ze spelen ook veel bekend werk uit de jaren '90.
The Urban Voodoo Machine is een geval apart. Deze theater/muziekformatie, kompleet met kostuums, blazers en andere instrumenten, maakt hele andere muziek dan de rest van het programma. Hun koldereske, vaak Spaansachtige muziek, is echter zo aan het eind van de avond een welkome afwisseling op al het gitaargeweld.
Als afsluiter zien we Hatebreed. De lekker erin hakkende metal/hardcore wordt erg strak gespeeld en onderstreept maar weer eens de veelzijdige programmering van Speedfest: van garagerock tot metal, van rockabilly tot stonerrock, als het maar rockt en scheurt, dan kan het op Speedfest!

* = Get you high
Luxor Live - Arnhem - 9 oktober 2014 Tot onze verbazing speelt Peter Pan Speedrock deze keer in de zeer kleine bovenzaal van Luxor. Zijn ze niet meer zo populair en/of komt het door dat het op een doordeweekse dag is? Met naar schatting 80 man/vrouw is het kleine zaaltje wel knus gevuld. Maar eerst is er voorprogramma Dr. Duval. Zij spelen een mengsel van punk met (eenvoudige) rockabilly. Zeker niet onaardig, maar na een half uur heb je het ook wel weer gehoord.

Het is leuk om te zien dat de mannen van Peter Pan nog steeds (gedeeltelijk) zelf hun backline opbouwen, heel anders dan zoals dat gaat bij grote bands. PPS opent met een klein stukje onbekend nieuw nummer, of het is een cover *, gevolgd door Crank up the everything. Van zo'n beetje elk album wordt wel wat gespeeld, maar het nieuwe album komt er maar bekaaid van af. Alleen Murdertruck en Get you high! Jammer, want ik had graag meer gehoord van het toffe nieuwe album!
De setlist is verder wel opgesierd met geinige intermetzo's en aanzetjes tot complete nummers, zoals de spannende aanloop naar Rocketfuel. En dan valt weer eens op hoe goed Bart drumt!
Al met al een goed optreden met een heel behoorlijk geluid, alleen een wat korte setlist met helaas dus maar 2 nieuwe nummers.

* = Hello there van Cheap Trick
Doornroosje - Nijmegen - 23 januari 2015 De popzaal Doornroosje zit tegenwoordig op een andere locatie in Nijmegen (vlak bij het station, handig!). Het ziet er mooi uit en doordat het plafond hoog is - in tegenstelling tot het lage plafond in de oude zaal - is het geluid ook beter. De zaal is al aardig gevuld als de Nijmeegse formatie Sister Johnson begint. Zij spelen solide garagerock die soms doet denken aan The Strokes maar ook wat uitstapjes heeft naar de rock 'n roll. Prima band met een goede zanger, maar voor de gemiddelde PPS fan misschien niet ruig genoeg.

Hierna volgt de explosieve, Zweedse punkband The Kendolls, dat wat betreft ruigheid een betere opmaat is naar PPS. De band overtuigd door een wilde act waarbij de gitaristen af en toe van het podium afspringen en à la Angus Young al spelend wild rond rennen waarbij het gitaarsnoer maar net lang genoeg blijkt. In de basis speelt deze band snelle punk maar de stijl wordt hier en daar wel wat verbreedt met wat rustigere tussenstukjes en meer complexere riffs dan je normaal bij een punkband aantreft. Al met al een prima (live)band!

Bij Peter Pan Speedrock staat de zaal dan toch bijna helemaal vol. De band begint net als in Arnhem (9-10-14) met de half gespeelde Cheap Trick cover Hello there. Aansluitend volgt ook weer Crank up the everything en al gauw ontstaat vooraan een mosh-pit. De setlist is bijna hetzelfde als in Arnhem laatst wat betekent dat ook nu alleen maar diezelfde 2 nieuwe nummers worden gespeeld. Merkwaardig, daar na alle vorige nieuwe albums altijd wel 5 of 6 nieuwe nummers werden gespeeld. Hopelijk krijgen we meer nieuwe nummers te horen bij een volgend concert.
Voor de afwisseling is wel het lang niet meer gespeelde Motörblock onder het stof vandaan gehaald. Voor de rest is het gewoon weer dik in orde en het slaat ook weer goed aan bij het publiek.
Grindhoven 5 - Dynamo - Eindhoven - 2 april 2016 Peter Pan Speedrock stopt er aan het eind van het jaar ermee, na 21 jaar en circa 2000 shows. Dus gauw nog even wat concerten meepikken, zodoende ga ik naar Eindhoven waar ze spelen op het festival Grindhoven waar, zoals de naam als zegt, allerlei grindcore bands spelen. Daar heb ik geen interesse in, maar ik pik nog een stuk Rompeprop mee, die ook ermee stoppen en hier hun laatste show doen. Maar wat een herrie, er is weinig van te maken! Ja, misschien maar goed dat ze ermee stoppen;-)

Zo vol als het was bij Rompeprop, zo half gevuld is de zaal bij Peter Pan Speedrock. Maar ze wijken dan ook wel af qua stijl ten opzichte van de andere bands die er speelden. Het geluid is ook beter, als blijft er in de kleine Dynamo zaal toch iets van het stofzuigergeluid van de vorige band hangen;-). Overigens is Dynamo best wel een legendarische naam als je bedenkt dat in de jaren '80 bands als Slayer hier in hun opkomende periode waanzinnige shows gaven, zij het dat het toen in een ander gebouw was (dat in 2003 is afgebroken, maar waar wel het nieuwe gebouw op dezelfde plek is neergezet).
Terug naar Peter Pan, ze beginnen weer met de Cheap Trick cover Hello there waarna er een voorspelbare zet langs komt. Met de maar drie kwartier speeltijd is Donkeypunch dan wel weer verrassend om te horen. Verder spelen ze wat intermetzo's, haast halve nieuwe nummers waarin vaker wat meer subtieler bluesy gitaarwerk van Peter naar voren komt.
Doornroosje - Nijmegen - 23 april 2016 De avond start met een band met wat een onfrisse naam, namelijk Rectum Raiders. Ze maken een mengsel van harde rock´n roll en punk, professioneel gebracht met ook wat showelementen erbij. Hier en daar zitten er ook wat ingewikkeldere stukjes in en de gitarist perst af en toe best flitsende solo´s uit. Zeker niet verkeerd. De 2e band is Magnetic Spacemen, waarbij het volume flink omhoog gaat. Ze spelen zeer explosieve garagerock, een soort van heavy versie van The Strokes. Het is wat eenvoudiger van opzet dan de vorige band, maar ze jutten het publiek goed op.

Peter Pan Speedrock zie ik mogelijk nu voor de laatste keer, al kan het zijn dat ik in de herfst nog een allerlaatse concert van ze ga kijken. Inmiddels staat de teller voor mij op 34 Peter Pan Speedrock concerten!
De kleine zaal van Doornroosje is uitverkocht, de sfeer zit er goed in en de band gaat los. De set is een wat uitgebreidere versie van die van 3 weken ervoor, maar toen was de speeltijd beperkt omdat ze op een festival speelden. Oude krakers als Megasdeditas, Big Toy en Transylvanian Express zijn weer eens van stal gehaald. In totaal worden maar liefst 20 nummers gespeeld + wat jamstukjes, het enthousiaste publiek zal daarbij zeker geholpen hebben. Een enkele keer komt een solo van Peter wat minder soepel uit de vingers dan op de CD, maar de meesten zullen dat waarschijnlijk niet eens horen.
Leuk is ook weer de aanzet tot Rocketfuel, met de beurtelings wisselende gitaar- en baspartijen voortdat het nummer echt start. Tot de volgende keer?
DRU Cultuurfabriek - Ulft - 22 oktober 2016 Dan toch nog een laatste PPS concert voor mij, waarmee de teller maar liefst op 35 concerten komt! PPS speelt in het mooie zaaltje DRU Cultuurfabriek in Ulft in de Achterhoek waar ze al vaker hebben opgetreden. Het voorprogramma is weer de energieke garagerock/punk/stonerrockformatie Magnetic Spacemen, en is daarmee een prima opwarmer voor PPS.

De zaal is niet uitverkocht, ik denk voor driekwart gevuld maar dat heeft ook weer voordelen als je van voor naar achteren moet om bier te halen. Peter Pan start weer met de Cheap Trick cover Hello there. Wat gelijk opvalt is dat het geluid, zeker voor PPS begrippen, helemaal niet hard staat, maar dat mede daardoor wel ontzettend helder is. De gitaarkunsten van Peter komen daardoor erg goed door en je hoort goed hoe doorgewinterd en strak hij speelt terwijl het toch ook blijft swingen.
Dikke Dennis treedt al een tijdje niet meer met de band op, maar voor deze afscheidstournee is hij toch weer van de partij. Met hem horen we De schoppenaas en Megasdeditas. De setlist is vanwege het afscheid langer dan normaal, met voorgaande tel ik maar liefst 22 nummers: Rockcity, Big toy, Rocketfuel, Donkeypunch, Resurrection, Auf der axe, Motorblock, Gotta get some, Killerspeed, Go satan go!, Transylvanian express, Evil sweet thing, Better off dead, Cock-teaser, Red wings, We want blood!, Crank up the everything, Murdertruck en Get you high.
Peter weet de zaal goed bij het optreden te betrekken, alleen al een reden waarom deze band zoveel leuker is als al die andere. Een figuur die vooraan vlak voor z'n neus voortdurend staat te filmen met z'n smartphone krijgt van Peter de opmerking "je lijkt wel een Japanse toerist!". Af en toe moet Peter z'n gitaar weer bij stemmen omdat niet alleen Dikke Dennis af en toe aan zijn stemvorken zit, maar ook stagedivers. Een ander grappig moment in de show is als een gast wel erg lang op het podium staat voordat hij gaat stagediven en door drummer Bart, voordat het nummer begint, van het podium wordt geduwd.
Al met al een memorabel afscheidsconcert!


Helldorado - Klokgebouw - Eindhoven - 19 november 2022 Na zes jaar is Peter Pan Speedrock weer bij elkaar! Eigenlijk zouden ze een jaar geleden al hun comeback maken op het Helldorado festival, maar toen gooide corona roet in het eten. Daardoor was het optreden op het Paaspop festival afgelopen april hun eerste sinds de split. Het begon blijkbaar weer te kriebelen bij de bandleden, maar van een moordend tourschema met 150 optredens per jaar is geen sprake meer. Tot nu toe spelen ze alleen op festivals en hebben ze hooguit tien optredens gedaan. Blijkbaar willen ze het leuk voor zichzelf houden zonder dat er teveel verplichtingen zijn. Verder zal meespelen dat ze alle drie tegenwoordig ook actief zijn in andere bandjes (Fire-Horse, Speedmobile, TankZilla).

In ieder geval is van inzakken geen sprake. Peter Pan Speedrock gaat net zo opzwepend tekeer als vroeger! Peter heeft inmiddels een brilletje op (ze worden ook een dagje ouder), maar het gaspedaal gaat nog steeds tot de bodem. De setlist is daarbij wat door elkaar gehutseld, van Buckle.. wordt niets meer gespeeld, terwijl de nadruk ligt op songs van Premium... en Lucky bastards. Ik vind het best. Het leuke is dat er een aantal songs worden gespeeld die de laatste jaren voor de split nog maar zelden werden gespeeld, zoals Hellalujah, Always drunk..., Pedal to the metal en Dead End.
Gestart wordt met Rocketfuel, waarbij het geluid nog niet optimaal is (overheersende dubbele basdrums), maar dat wordt al gauw beter. Peter is goed bij stem en zijn gitaar komt ook goed door. Hier en daar worden wat foutjes gemaakt, maar dat hoort wel bij het swingende van een PPS optreden. Cock-Teaser wordt er halverwege zelfs voor afgebroken nadat men vakkundig langs elkaar speelt. Dikke Dennis is ook weer van de partij en kopt nog een microfoon weg, die het daarna ook niet meer doet.... Ook Dikke Dennis is goed en krachtig bij stem, al die jaren er op los leven maakt blijkbaar niets uit... Na maar liefst 21 nummers + een jam is het voorbij, ik kijk er naar uit om ze volgend jaar weer ergens te zien!

TankZilla - Burgerweeshuis - Deventer - 1 juli 2023 Eindelijk kan ik het Amerikaanse Zeke eens zien, en een mooie bijkomstigheid is dat de redelijk nieuwe, andere band van Peter van Elderen, TankZilla, ook optreedt. Ik kende de singles van een paar jaar geleden en was de band eigenlijk een beetje vergeten maar het recent verschenen debuutalbum beviel me onmiddelijk bij de eerste luisterbeurt. Wat een lekkere, catchy en groovy tweemansformatie is dit toch, en wat zijn ze creatief bezig geweest zodat dit niet zomaar het zoveelste stonerrock/boogiebandje is - het zit echt vindringrijk in elkaar!
Voordeel van een tweemansformatie is dat het geluid goed te beheersen is, het is kraakhelder en toch lekker heavy. Peter heeft een prettig aan te horen stem en laat de songs heel pakkend klinken. Het gitaarwerk is stevig maar met originele riffs en kleurrijke akkoorden. Het drumwerk van Marcin Hurkmans is super strak, creatief en pompend. Samen zetten ze een indrukwekkend geluid neer, je mist geen moment een bassist of andere extra muzikanten. Wat ook helpt is dat Peter met diverse effecten speelt, o.a. een baspedaal, zodat het niet kaal klinkt.
Met 'n jarenlange ervaring weet Peter wel hoe hij het publiek moet bespelen - wat ook van pas komt tijdens een van de eerste nummers als het voetpedaal van drummer Marcel kapot gaat en er even geimproviseert moet worden zodat er een andere pedaal voor de basdrum geinstalleerd kan worden.
Het Burgerweeshuis is niet bepaald gevuld met naar schatting zo'n 70 bezoekers (bij Zeke loopt het nog op naar zo'n 100), maar de sfeer komt er toch goed in. De aankleding van het podium met in het midden een verlicht TZ logo is ook al zo'n mooie vondst van de band en draagt hier ook aan bij. Zo'n beetje het hele debuut album wordt gespeeld, met te gekke tracks als Diggin' 4 gold, Mutant freak en Brother from another mother. TankZilla is echt een aanrader!Dan de alles verschroeiende maniakken van Zeke. Die hebben een gave , grote vlag op de achtergrond met het Zeke logo en gecartoonde afbeelding van een zwaar opgevoerde Chevrolet Camaro V8 van eind jaren '60. Wat gelijk opvalt is dat nu met vier muzikanten het geluid t.o.v. TankZilla een stuk minder is, meer dicht gesmeerd. Dat de songs nogal op elkaar lijken helpt ook niet. Niet dat het ververlend is om Zeke te zien hoor, het is gaaf om te zien hoe ze op topsnelheid als bezetenen te keer gaan!
Veel songs van Kicked in the teeth en Super sound racing, en drummer Donny "Paycheck" is ook weer terug in de band. Deze mocht jarenlang de VS niet uit vanwege een crimineel akkefietje, en kon geen visum krijgen of iets dergelijks. Zanger/gitarist ""Blind" Marky Felchtone rapt zich door de snelle songs heen (als het ratelen van een veilingmeester, het zogeheten "moaning"). Voor je weet zijn er al een stuk of vier, vijf songs gespeeld, want de band begint gelijk aan de volgende song na de vorige, er zijn haast geen pauzes tusssen de songs. Overigens is er wel een gedwongen langere pauze na een minuut of tien als een al te enthousiaste (en mogelijk dronken) man heen en weer pogoot en ongelukkigerwijs met zijn achterhoofd op de grond valt. Marky Feltchone ziet al snel dat er allerlei mensen om het slachtoffer bekommeren en stopt terecht de band. Het is even wachten op de ambulance, maar daarna kan het concert weer hervat worden.
Ik denk dat er zeker wel zo'n 25 songs door heen gejaagd worden, wat makkelijk gaat aangezien bijna alle songs zo kort zijn. Het midtempo Mainline en de de Kiss cover Shout it out loud zorgen voor wat variatie, al klinkt de cover door de aanpak van de band meer als een nummer van Zeke zelf dan van Kiss.
Het is een beetje jammer dat de zanger/gitarist zo weinig contact zoekt met het publiek, dat doet Peter van TankZilla echt beter. Ik had ook wel verwacht afgaande op de verhalen dat ze het publiek flink zouden opjutten (zoals Ted Nugent dat vroeger ook deed), maar blijkbaar hoeft dat nu als vijftigers niet meer zo. Ondanks dit en het mindere geluid was het toch te gek om eindelijk Zeke eens een keer te zien!

Revenge of the Rock and Roll Monsters - Hedon - Zwolle - 7 oktober 2023 Op dit alleraardigste festivalletje treden deze avond zes bands over twee podia op. Met een afwisselend programma met o.a. The Spades (luchtige garage-/hardrock, enthousiast gebracht en met Bart Geevers op bas), Batmobile (rockabilly-veteranen die echter tammetjes klinken, terwijl ze ook geen enkel contact met het publiek zoeken) en Spasmodique (eigenzinnige rock, met veel gevoel gebracht, met mooie accenten en met een heerlijk basgeluid) is het toch vooral PPS waar iedereen voor komt.

Peter Pan Speedrock is vandaag werkelijk in topvorm en werkelijk alles zit mee. Het geluid is heel goed, de setlist groot (23 nummers!) en ze spelen maar liefst vijf kwartier. De setlist sluit aan op die van Helldorado, maar tevens zijn oudjes Come on you en Transylvanian express (met de frontman van Batmobile) van stal gehaald, terwijl Denvis van The Spades inspringt bij hun eigen nummer Gotta get some. Dikke Dennis maakt het weer lekker bont met microfoons en bier flesjes koppen en waagt zich zelfs aan een stagedive waarna hij als een walvis over het publiek wordt getild.
Het mooi om te horen dat Peter door al zijn neven bandjes is gegroeid als gitarist. In diverse riffs varieert hij met afdemping en manier van aanslaan zodat de nummers wat geraffineerder klinken. PPS is natuurlijk de band van "gas er op", maar dit soort dingetjes geven hun speedrock wel nog iets extra's.

WORDT VERVOLGD !to top
Lijst van alle Peter Pan Speedrock songs